Lifestyle

Het geheim voor een gelukkig leven? Dat is dit volgens een expert

Het geheim voor een gelukkig leven? Dat is dit volgens een expert

Er zijn veel manieren om in de Westerse wereld je geluk na te jagen. Omdat we vaak een comfortabel leven leiden voorzien van alle basisbehoeften, is er genoeg ruimte voor zelfontplooiing. En wat blijkt nu? Om een gelukkig leven te leiden is het misschien beter van het gebaande pad te wijken, en niet voor het huwelijk of ouderschap te kiezen. 

Een expert die onderzoek doet naar geluk kwam tot de conclusie dat single, kinderloze vrouwen gelukkig zijn, vaak zelfs gelukkiger dan diegenen die wél getrouwd zijn en kinderen hebben. 

Trouw niet en neem geen kinderen

Paul Dolan, docent gedragswetenschap aan de London School of Economics en best-selling auteur van het boek Happiness By Design, liet zich uit over het onderwerp tijdens één van zijn lezingen. Hierin lichtte hij toe dat traditionele normen voor succes niet altijd correleren met geluk, met name als het aankomt op   en opvoeden van kinderen. 

"Getrouwde mensen zijn gelukkiger dan andere subgroepen van de bevolking, maar alleen wanneer hun partner naast hen zit wanneer ze worden gevraagd hoe gelukkig ze zijn. Is de echtgenoot niet aanwezig? Dan blijkt dat huwelijk ineens niet zo'n sprookje meer," lichtte Dolan toe aan The Guardian. 

Single vrouwen zijn het gelukkigst

Hoewel de resultaten van de studies op zowel mannen als vrouwen van toepassing zijn, blijkt dat met name voor vrouwen de negatieve effecten van het huwelijk verergerd zijn. Voor mannen leidt het huwelijk juist vaak tot minder risico's, meer geld verdienen en langer leven. Maar met name getrouwde vrouwen van middelbare leeftijd lopen een groter risico op het ontwikkelen van lichamelijke aandoeningen en mentale ziekten dan hun mannelijke tegenhangers. Ook hebben zij juist meer kans op korter leven, volgens Dolan. Dat zijn geen goede vooruitzichten!

Hij voegt eraan toe dat het sociale stigma rondom single zijn op middelbare leeftijd sommige vrouwen ongelukkig maakt of onder druk zet, maar er zitten juist veel voordelen aan een ongehuwde, kinderloze levensstijl. "Wanneer we een alleenstaande vrouw van veertig jaar zonder kinderen zien, zeggen we al gauw: Misschien vindt ze gauw de juiste man en zal de situatie veranderen. Ik zeg dan: Nee, misschien ontmoet ze de verkeerde persoon en zal haar huidige leven drastisch veranderen. Misschien ontmoet ze een man die haar minder gelukkig en gezond maakt en overlijdt ze eerder."

Weten we dat ook weer!

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top