Beauty

Zo vaak zou je jouw make-upkwasten moeten schoonmaken (en krijg je ze in no time schoon)

Zo vaak zou je jouw make-upkwasten moeten schoonmaken (en krijg je ze in no time schoon)

Je make up kwasten zijn misschien wel de belangrijkste tools in je beauty kit. Dag in, dag uit geven ze je een flawless look en helpen ze jouw favoriete producten op hun mooist aan te brengen. Belangrijk dus om je kwasten goed schoon te houden!

Beschouw het eens per week schoonmaken van je make up kwasten als belangrijk onderdeel van je beauty routine. Wanneer vuil en olie zich hebben gehecht aan je make up kwasten, kunnen bacteriën zich verder over je gezicht verspreiden bij elk gebruik. Dit kan leiden tot acne breakouts en uitslag genaamd dermatitis, en dat wil je niet! 

Benieuwd naar de beste tips en trucjes om overtollig vet en vuil van je make up kwasten te verwijderen? Wij delen ze met je. 

1. Maak je kwasten wekelijks schoon

Gebruik je je kwasten regelmatig voor je dagelijke make uplook? Dan is het handig je kwasten eens per week schoon te maken. Kwasten voor foundation, concealer of poeder zou je iedere week schoon moeten maken, omdat productresten in je kwasten blijven hangen en deze stof en vuil vasthouden.

Wanneer je je kwasten voor verschillende tinten zoals oogschaduw gebruikt, is het geen pretje alles door elkaar te mengen. In dat geval kun je de kwasten het beste direct na gebruik schoonmaken.

2. Het verschil tussen je kwasten schoonmaken en wassen

Er zit een verschil tussen je kwasten simpelweg reinigen en grondig schoonmaken. Het schoonmaken zou wekelijks moeten gebeuren, terwijl eens per maand grondige reiniging met een milde zeep genoeg is. 

Doe een druppeltje milde shampoo of afwasmiddel in een kom met warm water. Leg je kwasten in het water en beweeg ze voorzichtig tot je ziet dat er geen product meer van de kwast af komt. Spoel vervolgens af met schoon water en leg de kwasten te drogen. 

Voor een simpele schoonmaakbeurt tussendoor is een speciale brush cleanser je go-to product. Vul een glas met brush cleanser en dip je kwast hier voorzichtig in. Vervolgens neem je de kwast af met wat keukentissue om het product samen met het vuil te verwijderen. 

3. Dit middeltje heb je nodig

Geen speciale make up kwast reiniger? Waarschijnlijk heb je het product dat je nodig hebt al in huis. Meng een paar druppels vaatwasmiddel in een kom met warm water om je kwasten schoon te maken. Geen wonder dat juist dit keukengoedje de trick zal doen, gezien het bedoeld is om hardnekkig aanslag, vuil en vet te verwijderen. Kortom: alles wat je nodig hebt om je kwasten super schoon te krijgen. 

Voor make up sponsjes kun je ook wat vaatwasmiddel gebruiken. Laat het een paar minuten in een glas met wat druppels vaatwasmiddel zitten, spoel de spons goed uit dep hem vervolgens uit op een stuk keukentissue. Slimme tip: leg de spons een paar seconden in de magnetron (onder toezicht!) om de laatste bacteriën eruit te halen. Klinkt gek, werkt wel!

4. Vervang je make up kwasten op tijd

Wanneer je ziet dat je kwasten er niet meer zo schoon uitzien en hun werk niet meer goed doen, is het waarschijnlijk tijd om ze te vervangen. Om de paar maanden zou je een aantal (oude) kwasten moeten vervangen voor nieuwe exemplaren. Andersom, wanneer je make up kwasten geen haren loslaten, niet vreemd ruiken of een andere kleur hebben, kunnen ze jarenlang goed blijven. Houd dit zelf goed in de gaten. 

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top