Wedding

Ondertrouw: wat houdt het precies in?

Ondertrouw: wat houdt het precies in?

Over een tijdje is het zover: jullie gaan trouwen! Maar voorafgaand is er één ding nodig, en dat is in ondertrouw gaan. Wat houdt dit precies in? Wij leggen het uit. 

Ondertrouw, wat is dat precies?

In ondertrouw gaan betekent dat je officieel aan de gemeente doorgeeft dat jij en je partner binnenkort zullen trouwen. Je doet dit door aangifte te doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Op het moment dat je in ondertrouw gaat, laat je de naam die je aanneemt, de huwelijksdatum en het tijdstip vastleggen. Heel eenvoudig, maar is wel iets dat voorafgaand aan de trouwdag moet gebeuren. 

De ondertrouwdag: een traditie

Ondertrouw is vorige eeuw uit traditie ontstaan en was een speciale gebeurtenis. Dit was het moment om het aanstaande huwelijk te vieren en gelijk ook het begin van de bruidsdagen, waarin de trouwdag georganiseerd werd. Er werden cadeaus gestuurd naar het aanstaande bruidspaar en bitterkoekjes geserveerd tijdens de ondertrouwdag. Deze koekjes stonden voor het zoet en bitter in een huwelijk, synoniem voor 'in voor en tegenspoed'. 

Ondertrouw anno nu

Sinds 2015 is het niet meer nodig om langs de gemeente te gaan om in ondertrouw te gaan. Je kunt tegenwoordig online aangeven bij de gemeente dat jullie in het huwelijk treden, waar het zal plaatsvinden en of jullie geregistreerd partnerschap aan willen gaan. Voorwaarde is dat het twee weken voorafgaand aan de trouwdatum wordt doorgegeven. Vervolgens krijg je een digitale bevestiging van de huwelijksakte, die een jaar geldig is. 

Heeft het een functie?

Jazeker, vanaf het moment dat jullie in ondertrouw gaan wordt gekeken of jullie aan de wettelike eisen voldoen om te kunnen trouwen. Factoren als minimum leeftijd en niet reeds getrouwd zijn spelen hierbij een rol. Ook kan er in deze periode nog bezwaar gemaakt worden tegen jullie aanstaande huwelijk, mocht hier sprake van zijn ;). Weet je dat ook weer!

Waar moet je rekening mee houden?

Met een aantal dingen. Op het moment dat jullie het voorgenomen huwelijk vastleggen via ondertrouw, staan een aantal dingen vast op papier. Zo zul je moeten weten of je de naam van je partner aanneemt of andersom, je eigen naam houdt of beide achternamen aanneemt. Ook moet je weten of je wilt trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Het is handig goed over deze dingen na te denken, voorafgaand aan jullie grote dag.

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top