Interior

Een hortensia snoeien doe je zo!

Een hortensia snoeien doe je zo!

Wij zijn dol op bloemen! In een vaas zijn ze natuurlijk prachtig maar als je een tuin hebt, dan is een mooie plant met bloemen een stuk duurzamere keuze. Eén van onze favoriete planten is de hortensia. Maar hoe doe je dat nou als leek, hortensia snoeien.

De hortensia is een erg sterke struik die niet ontvankelijk is voor ziektes die planten kunnen krijgen. Daarnaast heeft deze plant erg weinig onderhoud nodig. Nog een voordeel? Je kunt maar liefst zes maanden genieten van bloemen! Eens in de zoveel tijd moet je alleen wel de hortensia snoeien.

Om te bepalen hoe je het hortensia snoeien doet, is het eerst belangrijk om te weten wat voor soort je hebt. Je hebt namelijk twee varianten: het soort die op oude bloemen bloeit en het soort dat op nieuwe knoppen bloeit. De snoeiwijze is bij beide opties anders.

Hortensia's snoeien die bloeien op oude knoppen

In deze categorie vallen onder andere de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), de Hydrangea aspera en de Hydrangea involucrata. Het voordeel hiervan is bij dit type hortensia snoeien eigenlijk niet nodig is. Wordt de plant te groot en te breed? Dan kun je dit natuurlijk wel doen. Er zijn twee opties. Knip de bloemen weg nadat ze uitgebloeid zijn. Een andere optie is om ze na de winter - wel voor maart - de oude bloemen weg te knippen net boven de nieuwe knoppen.

Hortensia's snoeien die bloeien op nieuwe knoppen

Tot deze categorie behoren onder andere de Hydrangea arborescens en de pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Je kunt deze hortensia snoeien door gewoon de takken weg te knippen. De bloemen zullen namelijk bloeien op takken die pas vanaf het voorjaar zullen ontstaan. Ga aan de slag met een snoeischaar bij dit type hortensia in het begin van het voorjaar. In het najaar moet je deze niet snoeien omdat de oude en verwelkte bloemen de plant juist beschermen tegen de grote kou die de plant te wachten staat.

Een hortensia snoeien is dus helemaal niet zo moeilijk!

Beeld: Photo by Annie Spratt on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top