Lifestyle

De Amerikaanse staat Alabama heeft abortus compleet verboden en dit is waarom het jou moet schelen

De Amerikaanse staat Alabama heeft abortus compleet verboden en dit is waarom het jou moet schelen

Er is geen wereldleider die het helemaal goed kan doen maar Trump slaat ongeveer alles. Niet alleen staan zijn persoonlijke en politieke keuzes voor vrouwonvriendelijkheid, ook heeft hij een klimaat gecreëerd in de Verenigde Staten waar het meer en meer normaal wordt om tegen alles te zijn wat progressief is voor onze sekse.

In de staat Alabama is zojuist besloten, door 25 conservatieve blanke mannen (iets wat eigenlijk geen verrassing is), dat het plegen van abortus verboden is. Dit betekent dat als je er net achter komt dat je zwanger bent, al bij bijvoorbeeld vijf weken, en je het kind niet wilt houden je gewoon dikke pech hebt. Het afreizen naar een andere staat waar het wel legaal is om abortus te plegen, wordt bovendien gecontroleerd en als je dit doet kun je aangeklaagd worden.

De gevolgen hiervan zijn enorm voor alle vrouwen maar vooral voor degenen die al wat minder hebben getroffen in het leven. Wat nou als je een twaalfjarig meisje bent in een achterstandswijk die wordt verkracht? Of een geestelijke beperking hebt of financieel niet in staat bent om een kind op te voeden?

Zwanger zijn en het baren van een baby is één ding, voor een kind zorgen is een tweede. De staat Alabama heeft ervoor gezorgd dat niet alleen de vrouwen die verplicht een nieuw leven op de wereld zetten gigantisch beinvloed worden, ook het leven van die kinderen zal waarschijnlijk in een hoop gevallen veel minder fijn zijn vanwege een slechte start. Dat lijkt iets te zijn waar ze lak aan hebben. 

Alabama is nu de eerste staat in de Verenigde Staten waar abortus compleet afgeschaft is maar Georgia heeft recent ook al besloten dat het plegen hiervan na een zwangerschap van zes weken verboden is. En dan te bedenken dat veel vrouwen er pas na die zes weken achter komen dat ze in verwachting zijn. 

Er zijn natuurlijk een hoop andere plekken op de wereld waar het plegen van een abortus verboden is. Wat zo alarmerend is aan het besluit in Alabama, is dat dit onderdeel is van een 'Westers' land dat met de dag minder progressief wordt. Wij als vrouwen kunnen niet blijven toekijken of zelfs wegkijken terwijl dit gebeurt. Ook wordt het tijd dan mannen gaan inzien wat voor gevolgen een ongewenste zwangerschap hebben voor het leven van een vrouw en een kind en zelf ook actie ondernemen.

Gelukkig heeft de organisatie ACLU al aangegeven elke staat die een soortgelijke wet wil doorvoeren, voor het gerecht te slepen. 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top