Lifestyle

In 7 stappen van je telefoonverslaving afkomen doe je zo

In 7 stappen van je telefoonverslaving afkomen doe je zo

We besteden veel teveel tijd aan onze smartphone en stiekem vinden we dat allemaal wel een beetje zonde. Wij ook, en dus is het tijd om onszelf een halt toe te roepen. Maar dan wel met een handig plan van aanpak. Wedden dat je na het lezen van de volgende 7 punten écht wilt afkicken van je telefoonverslaving?

1. Notificaties uit

First things first: zet alle push-meldingen van je apps uit. Ja écht, alle. Geen rode icoontjes met als aantal 101 berichten die op jou staan te wachten, geen pop-up meldingen en geen binnenkomende notificaties van je social media apps. Wanneer je niet constant geconfronteerd wordt met app-meldingen, ga je er ook minder op letten. Laat belangrijke mensen weten dat ze je kunnen bellen indien ze je (dringend) nodig hebben, omdat je jouw telefoon minder wilt gebruiken.

2. Een handig middel, geen hobby

Neem je voor om je smartphone voortaan meer als middel te gebruiken, dan tijdinvulling. Gemiddeld zitten we zo'n vier uur per dag op onze telefoon, en dan klagen we ook nog over tijdtekort voor ontspanning en leuke dingen! Zoek dus uit welke dingen op je telefoon jou écht plezier opleveren en ontspanning geven, en beperk de tijd die je aan andere dingen besteed op je telefoon. 

3. Screen time bijhouden

Schakel hulp in van screen time tracker apps, zoals Forest, My Phone Time en Moment. Deze apps houden precies bij hoeveel tijd per dag jij op je telefoon zit en aan welke apps je de meeste tijd besteed hebt. Warning: resultaten kunnen shocking zijn, ik heb de app My Phone Time namelijk zelf ook. 

4. Vaste tijdstippen 

Las vaste momenten per dag in waarop jij je berichten beantwoord. Je hoeft niet a la minute op dat appje te reageren tijdens je werkuren. Beantwoord bijvoorbeeld 10 uur 's ochtends, half 1 's middags, vijf uur 's middags en acht uur 's avonds een paar berichten, wanneer er een constante stroom binnenkomt aan Whatsappjes en DM's. 

5. Uit die slaapkamer

Je weet wel dat het geen goed idee is, maar stiekem is het zo verleidelijk je telefoon nog even mee in bed te nemen 's avonds en dan gewoon lekker weer even te...ja, wat eigenlijk? Weer domweg scrollen. Doe. Het. Niet! Morgen is er weer een nieuwe dag, dan kun je het nieuws en je Insta feed gewoon weer checken. Maar je slaap ervoor inleveren? Da's écht geen goed idee. Zet daarom een digitale wekker naast je bed en laat je telefoon buiten je slaapkamer. 

6. Telefoonvrije afspraken

Heb je met vrienden afgesproken en legt één van hen zijn of haar smartphone gewoon op tafel? Dan zeg jij: "Die hoort daar niet" ;). Want zo is het. Die hoort daar niet. Jullie hebben afgesproken om face to face bij te kletsen, een gezellig uitje te hebben en er een leuke avond van te maken. Die telefoon kan dus mooi in de tas blijven. 

7. Dingen die je liever wilt doen

Bedenk een lijst met alternatieve activiteiten die je kunt doen in plaats van op je telefoon te scrollen. Wedden dat er héél veel - we herhalen: schrikbarend veel - tijd overblijft voor dingen die je eigenlijk veel beter kunt doen? Wij beginnen: naar de sportschool gaan, een nieuw recept proberen, een beauty avond met jezelf houden, een thuisborrel met vriendinnen, je oude kleding online verkopen, een moodboard maken met al je doelen, mediteren, yoga, die ene hobby weer oppakken...ONEINDIG VEEL OPTIES! Dus leg die telefoon maar in een hoekje, jij hebt wel wat leukers te doen ;).

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top