Wedding

8 x geheimen voor een gelukkig huwelijk

8 x geheimen voor een gelukkig huwelijk

Stellen die in het huwelijksbootje stappen en vervolgens happily ever after leven? Dat komt bijna niet voor. En gelukkig is het ook helemaal niet nodig om nooit meer een dag te ruziën om een gelukkig huwelijk te hebben. Welke dingen wél belangrijk zijn voor een gelukkige, langdurige relatie? Dat zijn de volgende punten, volgens de wetenschap. 

1. Ze laten zich geen regels opleggen betreft intimiteit 

Stellen met een gelukkig huwelijk laten zich niet gek maken door de bedverhalen van anderen, maar bepalen hun eigen regels. Wat normaal is, verschilt per stel en er is geen norm om je aan te houden. Denk je nu: hoe meer, hoe beter? Zelfs dat hoeft niet zo te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stellen die gemiddeld zo'n éénmaal per week tussen de lakens duiken, het gelukkigst zijn. 

2. Ze delen niet álles met elkaar

En dan hebben we het niet over het achterhouden van belangrijke informatie, maar niet elk wissewasje of ergernisje bespreekbaar maken. Voel je dat jij je begint te irriteren wanneer je partner dingen in het huishouden niet oppakt? Tel tot tien, en laat het even gaan. Door niet elk kleinigheidje te benoemen en te bespreken, blijft er ruimte over voor de dingen die er wél toe doen. 

3. Ze geloven niet in picture perfect

Een huwelijk betekent samenleven, samenwonen en samenzijn. Een perfect plaatje bestaat niet en alledaagse dingen zullen besproken worden. Uit onderzoek blijkt dan ook dat tevreden stellen makkelijk met elkaar over de minder charmante maar wél menselijke dingen praten. Hevige buikloop? Goede reden om je partner nog een kopje thee voor je te laten zetten ;).

4. Ze hebben de juiste timing

Ze maken niet alleen tijd vrij om leuke dingen te doen, maar ook om naar elkaar te luisteren. De één een ochtendmens, de ander een avondmens en moeten er belangrijke zaken besproken worden? Spreek samen een tijdstip af wat voor beide goed uitkomt om dit te bespreken. Bijvoorbeeld: aan het begin van de avond na een werkdag, wanneer het nog niet té laat op de dag is. Probeer er ook niet op aan te sturen om direct tot een oplossing te komen, maar geef elkaar de ruimte de informatie te verwerken. 

5. Ze bezoeken samen nieuwe plekken

Stellen die tevreden zijn binnen hun huwelijk maken niet alleen tijd voor elkaar vrij, maar bezoeken ook nieuwe plekken samen. Door het vertrouwde leven vol dagelijkse activiteiten en volle agenda's even achter te laten, is er weer even échte aandacht voor elkaar, zonder afleiding van buitenaf. Stellen met kinderen doen er dan ook goed aan zo af en toe de kids thuis te laten en er écht samen op uit te gaan. 

6. Ze hebben een eigen leven naast hun huwelijk

Altijd alles samen met je partner doen klinkt misschien romantisch, maar gaat gauw vervelen. De meest tevreden koppels hebben naast de relatie met hun partner ook vriendschappelijke relaties en hobby's die ze zonder hun partner beoefenen. De juiste balans tussen tijd samen en alleen doorbrengen is dus belangrijk. Het allermooiste? Zelfs wanneer jullie wél samen zijn in dezelfde ruimte, kunnen jullie allebei nog je eigen bezigheid hebben. 

7. Ze blijven financieel (deels) zelfstandig

Of jullie nou wel of geen discussies hebben over jullie (gedeelde) inkomen, het is voor beide sowieso handig om een eigen bankrekening aan te houden. Jullie hebben ongetwijfeld allebei verschillende spaardoelen waarvoor jullie graag wat geld opzij zetten. Spreek af om en een deel van je inkomen apart te houden. Dit scheelt weer ruzies over geldzaken, wat één van de meestvoorkomende onderwerpen voor discussie is binnen het huwelijk.

8. Ze maken regelmatig ruzie

Belanden jij en je partner regelmatig in een verhitte discussie of meningsverschil terwijl je vriendinnen beweren nooit ruzie te hebben thuis? Koppels met een gelukkig huwelijk trekken zich hier weinig van aan. Sterker nog: het af en toe flink oneens zijn en wat tegengas bieden, blijkt heel gezond! Je biedt elkaar nieuwe inzichten en leert elkaar beter kennen. En juist dat laatste is zo belangrijk, ook wanneer je elkaar al door en door denkt te kennen binnen een huwelijk. 

Stap jij of één van je vriendinnen binnenkort in het huwelijksbootje? Op deze manieren kondig je de verloving op een leuke en originele manier aan. 

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top