Lifestyle

Dankzij deze 11 tips versla jij de middagdip!

Dankzij deze 11 tips versla jij de middagdip!

De ochtend begon je o zo productief maar na de lunch slaat 'ie toch echt toe: de middagdip. Na de maaltijd heeft je lichaam alle energie nodig om de maaltijd te verteren, waardoor je met een vermoeid gevoel komt te zitten. Het resultaat is dat je je minder goed kunt concentreren op je werk en het langer duurt voordat je weer een taak kunt afvinken. 

Heb jij ook wel eens problemen om in de namiddag je werkritme opnieuw te vinden? Wij geven zes slimme tips om een middagdip te slim af te zijn! Zo kom jij die laatste paar uren van je werkdag zo energiek mogelijk door!

1. Een fijne outfit

Door voor je werkdag een outfit aan te trekken waarin jij je zelfverzekerd en krachtig voelt, zal dit gevoel gedurende de dag mentaal doorwerken. Hang je outfit de avond van tevoren klaar, want dit scheelt je veel stress bij het kiezen van wat je gaat dragen in de ochtend. Zo weet je zeker dat je met een goed gevoel de deur uitstapt. 

2. Begin met de moeilijke dingen

Het is bewezen dat we in de ochtend het meest productief zijn. Streep daarom je belangrijkste to do's in de ochtend af, zodat de minder intensieve taken voor de middag overblijven. Zo werk je je to do lijst op basis van prioriteiten af en kom je minder snel in de knoop met je eigen planning. 

3. Vermijd routine

Het is slim om de moeilijke taken in de ochtend te plannen. Toch is het handig om je brein ook in de middag uit te blijven dagen, om routine te vermijden. Wanneer je altijd dezelfde taken op hetzelfde moment oppakt, verslapt je aandacht en ga je dingen op de automatische piloot doen. Wissel taken daarom af en geef jezelf een korte pauze wanneer nodig. Tip: lees in deze korte pauze een (online) artikel of doe aan deskercise, zodat je je brein even kunt resetten voordat je verder gaat met een nieuwe taak. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door HASHTAG WORKMODE (@hashtag_workmode) op

4. Eet en snack gezond...

De energie die je hebt, is met name afhankelijk van wat je op een dag eet. Wanneer je een stabiele bloedsuikerspiegel hebt, zul je een constant gevoel van energie ervaren. Snelle koolhydraten geven maar kort energie, omdat je lichaam ze direct omzet in glucose en je bloedsuikerspiegel even piekt. Als reactie op zo'n suikerpiek probeert je lichaam je bloedsuikerspiegel weer te verlagen. Dit betekent dus dat een dip in je bloedsuikerspiegel ervoort zorgt dat je energielevel zakt en je het gevoel hebt dat je door je energie heen bent. Je krijgt trek in iets zoets en kunt niet meer stoppen met gapen. De oplossing? Producten eten die een stabiele bloedsuikerspiegel in stand houden. Denk hierbij aan groenten, avocado's, volkoren producten, fruit met vezels, eieren en noten. 

...en regelmatig

Eet drie maaltijden per dag en ontbijt stevig (sla nooit een maaltijd over). Wanneer je om de paar uur eet, zorg je voor stabiliteit in je eetpatroon. Je lichaam heeft dan geen behoefte om op andere momenten te compenseren met (ongezonde) snacks. Door je maaltijden over de dag te verspreiden, kies je niet snel voor een zware lunch, waarvan je later in de middag moe wordt. Bij een zware lunch heeft je maag ook langer nodig om het voedsel te verteren, waardoor jij zelf minder energie overhoudt. Tussen de maaltijden door wel zin in een snack? Vermijd suikerrijke producten en ga voor een zelfgemaakt stuk bananenbrood, groenten met dip, noten of fruit. Langzame koolhydraten, vetten en eiwitten helpen een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door HASHTAG WORKMODE (@hashtag_workmode) op

5. Drink genoeg

Te weinig drinken zorgt ervoor dat je je duf voelt en zelfs hoofdpijn krijgt. Zet 's ochtends een fles water klaar op je bureau en drink hier regelmatig uit. Je kunt kruiden of fruit toevoegen aan je water om het extra lekker te maken. Wanneer jij je lichaam blijft hydrateren, zul je minder zin hebben in ongezonde snacks en een slaperig gevoel vermijden. Let op: dranken met caffeiïne zoals koffie, thee en cola maken je tijdelijk alerter maar dehydrateren ook. Water is daarom het allerbeste. 

6. Ga wandelen

Heb je de lunch op? Dan is het een goed idee om een eindje te gaan wandelen. Dit hoeft niet lang te zijn, van vijf minuten rondstappen word je al een stuk energieker! Strek je benen, vraag je leukste collega's mee en haal even een frisse neus. Doordat je bloedcirculatie verbetert, wordt het zuurstoftransport in je lichaam bevordert. Je hersenen krijgen zo meer zuurstof en jij meer energie. Als gevolg hiervan kun jij je na de pauze beter focussen op de taken die nog op je liggen te wachten. 

7. Even opfrissen

Fris je na je pauze even op. Was je handen, spuit wat parfum op, breng een nieuw laagje lipstick aan; waar jij je je maar fijn bij voelt! Je zult je weer helemaal fris voelen en komt de laatste uurtjes van je werkdag gemakkelijker door.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Yara Michels (@yara_michels) op

8. Let op je ademhaling

Ademhalen vinden we nogal vanzelfsprekend. Je doet het de hele dag door automatisch en hoeft er niet bij na te denken. Toch is het handig een paar keer per dag even te focussen op je ademhaling. Door een aantal keer diep in en uit te ademen word je weer ontspannen en krijg je nieuwe energie. Alle cellen in je lichaam hebben genoeg energie nodig om te functioneren. Wanneer je vermoeid bent na een nachtje kort slapen, hebben deze cellen zelfs nog wat extra zuurstof nodig. Tip: zet het raam in je kantoor een beetje open voor wat extra frisse lucht. 

9. Slaap voldoende

Een goede nachtrust is essentieel. De middagdip kickt zeker in wanneer je 's nachts niet genoeg hebt geslapen. Probeer daarom een uur voordat je naar bed gaat je dag af te bouwen en al je beeldschermen uit te zetten. Houd een avondritueel aan waarbij jij je alvast klaarmaakt voor het slapengaan. Kies je outfit voor de volgende dag, poets je tanden, reinig je gezicht en lees nog een paar bladzijden voor jij je nachtlampje uitzet. 

10. Stel doelen

Maak voordat je aan je werkdag begint een lijst met doelen en taken die je gedaan wilt krijgen. Extra handig is om ze per dagdeel in te delen. Zo stel je je mindset hierop in en heb je een richting voor je tijdschema. Na je pauze weet je precies welke taken er nog openstaan, waardoor je precies weet wat er in die laatste paar uurtjes nog moet gebeuren. Een taak van je lijst afstrepen werkt motiverend en voelt goed. Probeer je taken overzichtelijk te houden en stel er niet teveel per dag op. Ook handig: stel ook een lijstje op met activiteiten die je in je vrije tijd gaat doen. Heb je 's avonds iets leuks gepland? Denk er regelmatig in en houd dit in je achterhoofd gedurende je werkdag. Je zult merken dat je productiever bent en beter preseert!

11. Zet een power playlist op

Voel je dat je indut, zet dan even wat fijne muziek op. Maak een afspeellijst voor op werk en stel een mix samen van fijne achtergrondliedjes en een paar flinke bangers waar je weer volop energie van krijgt!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door HASHTAG WORKMODE (@hashtag_workmode) op

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top