Lifestyle

6 x ingrediënten voor de ultieme ochtendroutine

6 x ingrediënten voor de ultieme ochtendroutine

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor de start van je dag. Rol jij 's ochtends je bed uit na twintig minuten snoozen en begint daarna de race tegen de klok? Dat kan zoveel fijner! Met de volgende tips begin jij je dag met een kickstart. 

1. If you snooze...

You lose! Soms is het zó verleidelijk om weer even die snooze-knop in te drukken en je nog een keertje om te draaien. We kennen het allemaal en na een druk weekend heb je soms écht de behoefte aan die paar minuten extra slaap. Geloof het of niet, maar je dag begint beter wanneer je direct je bed uitstapt wanneer de wekker gaat. Leg je wekker daarom bij je bed vandaan zodat je eruit móet. Je zult je dag fitter beginnen dan wanneer je blijft liggen en er steeds meer tegenop gaat ziet om op te staan. Om het jezelf iets makkelijker te maken, kun je een wake-up light aanschaffen of zorgen dat er 's ochtends licht in je kamer komt.

2. Een frisse start

Begin met een frisse start en stap onder de douche, gebruik je favoriete douchegel en geniet van een momentje voor jezelf. Douche je liever 's avonds? Neem dan even tijd om je lichaam wat extra verzorging te geven en smeer je bijvoorbeeld in met een fijne bodycrème of etherische olie. Vergeet niet je gezicht goed schoon te maken en probeer eens een natuurlijke skincare routine. Tot slot: mondhygiëne! Of je nu je tanden voor of na het ontbijt poetst, vergeet deze belangrijke stap niet en neem er even de tijd voor. Wil je het echt goed aanpakken, vergeet dan niet je tong te schrapen. Je tong is een opslagplaats voor bacteriën, dus voor een goede gezondheid wil je die zeker niet overslaan!

3. Tijd voor ontbijt

Je ochtend is natuurlijk niet compleet zonder goed en vullend ontbijt. Maak een paar bananenpannenkoekjes (zorg dat het beslag al klaarstaat), een lekker broodje of ga voor een smoothiebowl met vers fruit en granola. Eet je liever onderweg, maak dan de avond van tevoren je ontbijt klaar zoals bijvoorbeeld overnight oats met vers fruit als topping. Tip: start je dag met een warm glas water of groene thee voor een goede spijsvertering. Laat de koffie nog even staan, want die beker vol cafeïne werkt juist dehydraterend en dat wil je niet in de ochtend (wanneer je lichaam juíst behoefte heeft aan vocht). Slik je supplementen zoals vitaminen? Neem deze dan tegelijk met je ontbijt in. Zo vergeet je ze niet in te nemen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Gabrielle Rosalinde Heather (@gabrielle_koster) op

4. Zet doelen voor de dag

Neem een momentje om je doelen en intenties voor de dag uit te schrijven. Zet ze in je digitale notitieboek of gewoon in een papieren exemplaar. Door na te denken over wat je vandaag wilt bereiken en doen, begin jij je dag met goede intenties en stel jij je mindset hier op in. Resultaat? Je deelt je dag zo in om deze doelen te behalen! Ben je niet zo van het schrijven, neem je doelen dan mee in een korte visualisatie. Ideaal, want dit kun je ook onderweg doen. 

5. Beweeg

Op een werkdag heb je 's ochtends niet ontzettend veel tijd. Je blijft waarschijnlijk liever iets langer liggen dan dat je zes uur 's ochtends je wekker zet. Daar is niks mis mee. Toch is het wél een goed idee om 's ochtends een momentje van beweging in te plannen. Neem de tijd om een paar minuten te stretchen of doe een paar yoga oefeningen. Echt een fanatiekeling? Zet je wekker dan toch dat uurtje eerder en ga naar de gym. Kickstarten? Dat doe je zo!

6. Aandacht

Voor jezelf, voor je eigen gedachten of voor je partner/gezin. Probeer het eerste halfuur tot uur nadat je opstaat niet gelijk minutenlang op je telefoonscherm te turen. In plaats daarvan connect je met je omgeving en gun je jezelf een rustige start zonder digitale afleiding. Heb je wat minuten over voor je de deur uitstapt óf ben je een tijdje aan het reizen naar je werk? Lees dan een paar minuten. Uit de krant, een boek of een fijn tijdschrift. Het is bewezen dat mensen na vijftien minuten lezen ontspannener en minder gestrest zijn. Als dat geen fijne manier is om je dag te beginnen?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door nathaliekemna (@nathaliekemna) op

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top