Fashion

Iconische ontwerper Karl Lagerfeld overleden: het leven van een modepionier

Iconische ontwerper Karl Lagerfeld overleden: het leven van een modepionier

Kaiser Karl is niet meer. Het mode-icoon dat tot aan zijn laatste dagen actief was, is vandaag op (vermoedelijk) 85-jarige leeftijd overleden. De excentrieke modeontwerper heeft nooit zijn exacte geboortedatum bekendgemaakt. Iets wat paste bij zijn manier van ontwerpen, die bekendstond als tijdloos en toegankelijk voor elke leeftijd.

Look als masker

Lang wit haar in een paardenstaart, grote zwarte zonnebril, een donker pak en een witte, hoge kraag. Beter bekend als de alledaagse look van Karl Lagerfeld, wat hem tot een iconische verschijning maakte. Over zijn look laat Lagerfeld ooit weten: “Mijn look is als een masker. Voor mij duurt het Carnaval van Venetië het hele jaar door. Ik ben een karikatuur van mezelf, en dat staat me aan.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Victoria Beckham (@victoriabeckham) op

Van naoorlogse couturier…

De Duitse modeontwerper is uitgegroeid van veelbelovend naoorlogse couturier tot één van de grootste mode-iconen van zijn tijd.  Na zijn eerste jaren in Hamburg te hebben doorgebracht, verhuisde hij begin jaren vijftig met zijn moeder naar Parijs. De jonge Lagerfeld viel op door zijn talent als mode-illustrator, en grote modehuizen wisten hem te strikken.

Tijdens een ontwerpwedstrijd van het Internationaal Wool Secretariat ontwerpt de 22-jarige Karl Lagerfeld een schets van een jas, maar hij verliest van zijn latere concurrent Yves Saint Laurent en behaalt de tweede plaats. Hij hoefde er niet om te treuren: zijn ontwerp wordt geproduceerd door Balmain, waar hij vervolgens als assistent aan de slag gaat.

…tot grootste mode-icoon

Later ging hij aan de slag voor het Franse modehuis Jean Patou. Karl Lagerfeld had grotere doelen en zette zijn carrière voort als freelance stilist bij Valentino. Niet veel later gaat hij werken voor twee andere grote modehuizen: Chloé en Fendi, waar hij een groot deel van zijn carrière voor zou blijven en veel bekendheid kreeg door zijn werk als creatief directeur. In 1997 nam Stella McCartney het roer van Karl Lagerfeld over bij Chloé.

Creatief directeur bij Chanel

In 1983 werd hij gevraagd om te ontwerpen voor het bekendste modehuis ter wereld: Chanel. Na het overlijden van Gabrielle Chanel kon Chanel een flinke opfrisbeurt wel gebruiken, wat Karl Lagerfeld op een succesvolle en elegante wijze wist te volbrengen. Tot zijn laatste dag was hij actief als creatief directeur bij het Franse modehuis. Hij was hierbij verantwoordelijk voor de haute couture, prêt-à-porter en accessoire collecties van Chanel. In 1984 richtte hij tevens zijn gelijknamige modelabel Karl Lagerfeld op.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door JETTEKE VAN LEXMOND (@jettekevanlexmond) op

Excentrieke alleskunner

Hoewel hij vooral bekend is als modeontwerper, werkte hij ook als stilist en fotograaf. Zo fotografeerde hij sinds 1987 de reclamecampagnes voor zijn eigen label Karl Lagerfeld, Fendi en Chanel. Sindsdien schiet hij ook vaak modereportages voor bekende magazines en de lookbooks van Chanel. Zijn bekendste foto’s werden gebundeld in boeken en Lagerfeld kon weer een succes aan zijn naam toevoegen. Jaarlijks was hij druk met het ontwerpen van zes collecties voor Chanel, zes voor Fendi en daarnaast twee voor zijn eigen merk. Later voegde hij ook het regisseren van korte films toe aan zijn portfolio.

Bij de twee Chanel shows van 22 januari was de modepionier voor het eerst niet aanwezig. Een statement vanuit Chanel gaf de verklaring dat de mode-ontwerper te moe was om van de partij te zijn. Geruchten over een mogelijk aftreden van Lagerfeld draaiden meteen op volle toeren. De eigenaar van Fendi laat weten dat het Lagerfeld was die ervoor zorgde dat Parijs dé modehoofdstad van de wereld werd. Hij laat weten dat "De mode en cultuur een inspirator hebben verloren."

Beeld: Getty images
Deel dit artikel
Back to top