Interior

Met behulp van deze stappen kies je de perfecte muurverf uit voor een ruimte

Met behulp van deze stappen kies je de perfecte muurverf uit voor een ruimte

De kleur op de muren van een ruimte is zó bepalend! Het is dus belangrijk dat je bedachtzaam te werk gaat maar te voorzichtig zijn heeft zo ook zijn nadelen. Met behulp van een beetje lef kan je namelijk wel voor een tint gaan die net wat anders is en dus voor een cool effect zorgt. Gelukkig zijn er wat trucs om je te helpen een keuze te maken.

Hoewel een kleurverandering op de muren een groots effect heeft, moet je vooral niet vergeten dat als de tint je niet bevalt jij ook zo weer wat anders erop kan doen voor een relatief betaalbaar bedrag. Laat de gevolgen van de make-over dus niet je tegenhouden om 'outside the box' te denken.

Hieronder een aantal trucs om zo snel mogelijk de juiste kleur voor een ruimte te kiezen. Succes!

1. Bedenk wat voor gevoel de ruimte moet uitdragen
Wil je dat er juist kalmte heerst of dat je een energiek gevoel krijgt van een plek? In de slaapkamer zou je bijvoorbeeld eerder voor een rustgevende uitstraling gaan (denk hierbij aan coole tinten) en in de keuken een activerende kleur (dan zit je goed bij een warm kleurenpalet).

2. Kijk welke kleuren er al aanwezig zijn in de ruimte
Stel je voor dat je jarenlang gespaard hebt voor een mooie designerbank en deze in een bepaalde kleur gekozen hebt waar je niet omheen kan, dan moet je hier absoluut rekening mee houden bij het selecteren van de tint voor op de muren. Vergeet dus ook vooral niet te kijken naar wat voor vloer er ligt en wat daar qua tint goed bij past. Stukken die je sneller verandert zoals kleine meubels en accessoires, moeten een minder groot effect hebben op de kleur waarmee je de wanden gaat verven.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Fantastic Frank Real Estate (@fantasticfrank) op

3. Houd in gedachte wat je voor activiteiten gaat doen in een ruimte
Wanneer je gaat relaxen in een ruimte dan kies je voor andere tinten dan als je er vaak gasten wilt gaan ontvangen en entertainen. 

4. Let op de lichtinval
De hoeveelheid licht die naar binnen valt door de ramen, beinvloedt de kleur die op de muren zit. Bovendien moet je bedenken of het licht vanuit het noorden of het zuiden komt. Zuidelijk licht heeft een warmere gloed dan noordelijk licht.  

5. Ga niet voor te felle kleuren
Felgroen, oranje, hardroze en geel zijn bijvoorbeeld moeilijke tinten om mee te werken als het op muurverf aankomt. Ze zijn simpelweg te bepalend, te hard en te overweldigend voor een wand. Ben je toch dol op één van deze tinten? Kies dan voor een afgezwakte of vergrijsde versie of ga voor een subtiel accent ergens op de muren. Je kunt ook een meubelstuk kiezen in jouw favoriete harde kleur of een kast verven in die tint.

6. Houd het simpel
Laat een bepaalde kleur niet in verschillende intensheden terugkomen. Ga liever voor een kleurenpalet bestaande uit drie tot vijf tinten: één type wit of lichte kleur, één of twee neutrale tinten en één of twee steunkleuren. Heb je geen idee wat je aan het doen bent? Kijk dan even op Pinterest voor inspiratie voor kleurenpaletten. 

7. Durf lef te tonen
Zwart is bijvoorbeeld een tint die steeds populairder wordt en wij begrijpen wel waarom. Het maakt een statement maar is toch makkelijk te combineren met andere tinten. Let er wel op dat er een balans ontstaat. Bij zwarte muren kun je bijvoorbeeld het beste gaan voor een lichte vloer. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top