Health

Hoe je elke dag je hersens prikkelt om gezonde keuzes te maken

Hoe je elke dag je hersens prikkelt om gezonde keuzes te maken

Nieuwe gewoontes aanleren is moeilijk, vooral als ze gezond zijn waarbij je een stuk fruit moet verkiezen boven een verleidelijke chocoladereep. Toch zijn er een aantal psychologische hacks die er voor zorgen dat je langer op koers blijft. Gebruik deze tips en stick to your healthy habits

 

Mindset

Als je naar een feestje gaat waarbij je van tevoren bang bent dat je teveel gaat eten, dan zul je ook teveel gaan eten. Visualiseer jezelf liever op het evenement terwijl je aandachtig eet, nee zegt tegen sommige hapjes en water drinkt tussen alcoholische dranken. Wanneer je van tevoren iets bedenkt, creëer je een blauwdruk op je onderbewustzijn en hierdoor is het veel makkelijker om dit na te streven in het echte leven. 

 

Vervang ongezond voor gezond

Zorg dat je geen ongezonde dingen meer in huis hebt. Op die manier hoef je niet onnodig je wilskracht te testen iedere keer als je de keuken inloopt. Vervang snacks voor groentes en fruit. Een bakje griekse yoghurt met blauwe bessen en kaneel kan namelijk ook echt een traktatie zijn. En onthoud: vaak heb je niet echt honger, het zijn gewoon je gedachtes. Als je bijvoorbeeld snel aan eten denkt na het avondeten, ga dan even in bad of neem een douche. Hiermee verzet je je gedachtes. 

 

Uit je hoofd

De sleutel van verleiding is dat het allemaal in je hoofd zit. Dus wat je eigenlijk moet doen is een tijdje uit je hoofd gaan en je focussen op je lichaam. Zo leer je begrijpen wat je lichaam je vertelt, in plaats van wat je hoofd zegt dat het wil. Focus je hierbij op je ademhaling. Is je adem licht en ondiep op je borst of diep in je longen? Probeer je ademhaling niet te veranderen, wees er alleen bewust van. Doe dit 30 seconden en schakel dan over naar de tegenovergestelde ademhaling van wat je doet. Doe dit ook weer 30 seconden. Probeer dit 3 minuten vol te houden, of langer als het lukt.

Als je na deze oefening nog steeds een stuk chocolade wilt, dan volg je je lichaam en dan is het oké om jezelf hierop te trakteren. Je wordt dan niet langer gedreven door je gedachtes die verleiding zou kunnen gebruiken als een afleiding van je werk of je emoties. 

 

Goals

Denk aan wat je ideale gewicht zou zijn. Beeld je in aan hoe je je dan zult voelen, bewegen en wat je zult dragen als je eenmaal je streefbericht hebt behaald. Door dit te doen creëer je een nieuw beeld van jezelf en je gewoonten zullen zich gaan vormen aan dat beeld. 

 

Niet te streng zijn voor jezelf

Ook topmodellen hebben dagen waarbij ze iets ongezonds eten en niet sporten. Gun jezelf soms een pauze van je gezonde routine en lichaamsbeweging. Focus je gewoon de volgende dag weer als je er klaar voor bent. Streng zijn voor jezelf komt uit je gedachtes en niet vanuit het lichaam.  

 

 You can do this!

Deel dit artikel
Back to top