Health

Zo maak je van je detox een lifestyle

Zo maak je van je detox een lifestyle

Ben jij het nieuwe jaar gestart met een detox in de vorm van een sapkuur, een achoholvrije maand of een andere gezonde challenge? Heel goed en we zijn heel trots op je, maar deze 'kuren' zijn helaas van korte duur en daarna verval je wellicht weer in je oude, minder gezonde patroon. Zou het niet veel beter zijn om het in je leven te integreren? Zo maak je van je goede gezonde voornemens een levensstijl! 

Wil je meer energie? Wil je wat kilo's kwijt? Of in het algemeen meer bijdragen aan je welzijn? Dit zijn zes dingen die zou moeten integreren in je dagelijkse leven voor een gezonder leven. Je hebt maar één lichaam, dus zorg er goed voor zodat jij alles kunt doen waar jij gelukkig van wordt! 

A juice a day

Groene groenten, planten en fruit zuiveren het lichaam op natuurlijke wijze. Zorg ervoor dat je dagelijks je greens binnenkrijgt met een sap of smoothie met bijvoorbeeld spinazie, appel, boerenkool, selderij, mint, peterselie, komkommer en limoen. Maak er een gewoonte van om een sapje bij je ontbijt, lunch of tussendoor te nemen, maar ga er geen maaltijden mee vervangen. Zo krijg je niet al je benodigde voedingstoffen binnen en je houdt het ook niet vol.
  

Drink meer water

Water drinken, veel water drinken, is en blijft één van de beste dingen die je voor je lichaam kunt doen. Waarom? Het zuivert letterlijk je lichaam, want het zorgt er zo voor dat giftige stoffen worden afgevoerd en je lichaam verlaten. Zorg ervoor dat je minstens twee liter (thee en koffie tellen niet mee!) per dag drinkt en dat krijg je voor elkaar door altijd een flesje water bij je te hebben als je onderweg bent of een glas water naast je te zetten wanneer je achter je computer zit. Blijven drinken en blijven plassen! 
 

 

Een bericht gedeeld door Sammantha ? (@sfisherx) op


Beperk je vlees en vis inname

Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat vlees, gevogelte of vis niet de beste optie is voor het milieu, de dieren én je eigen gezondheid. Wist je dat mensen van oorsprong helemaal geen vleeseters zijn? Probeer eens in plaats van dagelijks nog maar twee keer per week vlees te eten. Of probeer een tijdje zonder. Je zult je een stuk lichter voelen, aangezien het voor je darmen nogal een taakje is dit te verteren en daardoor veel energie kost.  
 

Kies voor biologisch

Kies bij het kopen van groenten of fruit bij voorkeur voor biologisch. Biologisch betekent dat er geen pesticiden zijn gebruikt in de landbouw. Pesticiden bestrijden dan onkruid, schimmels, insecten of dieren zoals muizen, ze kunnen ook het milieu en onze gezondheid schaden. Je wilt deze giftige chemicaliën uiteraard niet binnenkrijgen! Nog een tip: eet bij voorkeur ook rauwe groenten en fruit. Bij het grillen en fruiten van groenten komen giftige stoffen vrij. Kies je er wel voor je groenten te wokken? Zorg dat ze niet te bruin worden of aanbranden. Of kies ervoor je groenten te stomen!
 

 

Beweeg iedere dag

Bewegen is goed voor je. Punt. Het is goed voor je hart, je humeur, je gewrichten en spieren, je spijsvertering en energiepijl. Het zorgt er eigenlijk voor dat je lichaam blijft werken zoals het hoort. Bloed gaat beter stromen en er wordt meer zuurstof opgenomen. En alsof je nog een reden nodig hebt: zweten is een vorm van detox die je lichaam eigenlijk helemaal zelf doet. Elke druppel zweet die je lichaam verlaat bevat gifstoffen die je niet meer terugziet! Probeer iedere dag iets aan beweging te doen! Van een lesje tot een wandeling, alles helpt!

Mediteer 

Mediteren kun je eigenlijk zien als een figuurlijke vorm van detox. Je maakt  je hoofd vrij van overbodige gedachtes waar je niets aan hebt of die er op dat moment niet toedoen. Je creëert meer focus voor de dingen die er écht toe doen en je leert mindful te zijn, wat betekent dat je aandacht hebt voor hetgene waar je op dit moment mee bezig bent. En we weten allemaal dat ons brein onlosmakelijk verbonden is met ons lichaam. Je bent wat je denkt. Heb je teveel aan je hoofd? Dan zul je je ongetwijfeld stress voelen. Zijn je gedachten negatief? Dan ga je je ook slecht voelen. Heb jij ook moeite met ontspannen en gedachten los te laten of in het moment te leven? Probeer dan te mediteren, bij voorkeur dagelijks op een vast moment. Lees hier hoe onze mediteren voor beginners handleiding! Net als je lichaam verdient je brein ook een detox!
 

Ga jij proberen je levenstijl aan te passen? 
 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top