Health

5 Workout tips die helemaal niet kloppen

5 Workout tips die helemaal niet kloppen

Heb je wel eens geprobeerd om al het sportadvies dat jij hebt gekregen toe te passen? We raden het niet aan, want er zijn er ook veel die niet eens kloppen. We hebben een aantal sportfabels geselecteerd en ontmanteld. Maak jij één van deze fouten? 

 

De beste tijd om te sporten is vroeg in de ochtend

De beste tijd om te gaan sporten is wanneer jij zin hebt om te gaan sporten. Sommigen zweren erbij om in de ochtend te gaan sporten, omdat het hen een energie boost geeft. Maar als jij het vreselijk vindt om vroeg op te staan, kun je misschien beter in de avond of middag (mits jouw werktijden het toelaten) gaan. Let op: doe geen workouts met een hoge intensiteit later op de avond, die ervoor zorgen dat je een stofje aanmaakt in de hersenen die jouw natuurlijke ritme onderbreekt waardoor je vervolgens niet kunt slapen. Niet handig. 

Sport in extreem warme ruimtes om extra caloriEën te verbranden

In een warme ruimte sporten, zorgt er misschien voor dat je meer zweet, maar niet dat je meer calorieën verbrandt. De hoeveelheid calorieën die je verbrandt, is afhankelijk van de opgewekte energie bij het bewegen van je lichaamsgewicht tegenover zwaartekracht. En de zwaartekracht blijft toch echt hetzelfde in een warme omgeving. Het idee van een verwarmde ruimte is dat je spieren sneller opwarmen en dat je je daardoor grotere bewegingen kunt maken. Bouw het wel rustig op, je wil natuurlijk geen spieren verrekken. 
 

Yoga en Pilates maken je spieren lang en lenig

Het klinkt mooi in de oren, maar wanneer jij jouw volwassen lichaamslengte hebt bereikt, staat de lengte van jouw spieren vast voor de rest van je leven. Jouw spieren kunnen dus niet langer of leniger worden door yoga, pilates of ballet, maar je werkt wel aan je houding en postuur. Door te leren om goed rechtop te staan en je ruggengraat te verlengen kan het zijn dat je langer lijkt. Bovendien zijn het niet je spieren die ervoor zorgen dat je leninger wordt, maar de gewrichtskapsels. Daarentegen zorgt gewichtheffen ook niet voor grote, mannelijke spieren. Om dat te bereiken zou je abnormaal veel proteïnes tot je moeten nemen en mannelijke hormonen moeten hebben en die kans is zeer klein. 
 

5 Sportmythen waar je niet langer in mag geloven

Kies een gewicht die je tenminste 12 keer kan herhalen

Het is niet verstandig om te beginnen met gewichten die je nauwelijks kunt optillen, maar als je je spieren echt wilt ontwikkelen, moet je jezelf uitdagen. Zwaardere gewichten en minder herhalingen zorgen ervoor dat je vet verbrandt en je creëert ook definitie. Dit komt doordat zwaardere gewichten die je maar 3 keer kunt bewegen om meer inspanning vragen, dan een gewichten die je 12 keer kunt bewegen. Doe je normaal 3 x 12 sets? Probeer dan nu 6 x 6 sets met zwaardere gewichten. 

Je moet veel cardio doen om vet te verbranden

Er bestaan verschillende opvattingen over hoe lang je zou moeten sporten voordat je gaat verbranden. Jouw lichaam is altijd, of je nu beweegt of niet, calorieën aan het verbranden. Hoeveel verschilt per persoon en hangt af van de workout. Cardio is een goede manier, maar zeker niet de enige. 20 minuten interval training schijnt effectiever te zijn bij het verbranden van vet dan 40 minuten cardio op medium level. Dus als jouw doel is om af te vallen, probeer dan eens interval sessies.
 


 

Beeld: Foodness
Deel dit artikel
Back to top