Interior

10 interieurfouten waar binnenhuisarchitecten van gruwelen

Ieder heeft een eigen smaak natuurlijk dus wat dat betreft is er niet echt iets wat je heel fout kunt doen qua interieur. Maar toch zijn er een aantal dingen waar binnenhuisarchitecten van gruwelen en wat je dus eigenlijk beter niet kunt doen als je een huis wilt hebben die meerdere mensen (dan jijzelf) mooi vinden. 

Wij sommen de 10 meest genoemde fouten hieronder op.

1. Te kleine vloerkleden
Een vloerkleed is, naast de obvious doeleinden, dé manier om alle meubels van je zitgedeelte samen te laten komen. Go big or go home, zouden wij dus zeggen. En te klein staat zo zuinig: alsof je niet genoeg geld had om een groter formaat te kopen. Als dit daadwerkelijk zo is en je het kleed niet kan laten liggen, combineer het dan met een ander exemplaar. Jawel, dat kan best!

2. Plafondventilators
Er is niets wat goedkoop hotel en ouderwets (wedden dat je opa en oma er één hebben/hadden hangen?) meer schreeuwt dan dit. Zelfs de 'luxe' varianten zijn een no go. Ben je op zoek naar verkoeling? Ga dan voor een staand exemplaar: er zijn tegenwoordig een hoop coole (pun intended) varianten te koop. En op het plafond? Kies daar liever voor een spannende lamp.

3. Opvallend geplaatste naden in het keukenblad
Het liefst natuurlijk niet maar als het niet anders kan, ga dan voor een plek waar het niet zo opvalt of het logisch lijkt.

4. Niet gebruik maken van laagjes
Warmte en gezelligheid creëer je door de juiste combinatie te maken van lagen. Oftewel: zorg voor mooie gordijnen, plaats een kleed op de vloer, meerdere kussens in clusters op de bank, etc. 

5. Te grote of te kleine meubels
Houd rekening met de ruimte als je gaat shoppen voor meubels. Bedenk van te voren goed waar het item waar je verliefd op bent geworden, moet komen te staan voordat je het aanschaft. Als het wegvalt of juist teveel ruimte inneemt, ga dan op zoek naar een soortgelijk maar beter passend exemplaar. 

6. Kunst wat te hoog of te laag op de muur hangt
Het is de bedoeling dat de ogen van een persoon met een gemiddelde lengte op het midden van het kunstwerk vallen. Lager of hoger staat gewoon zo vreemd. 

7. Geen contrast
Dit kun je op alle manieren mogelijk invullen: van het gebruik van uiteenlopende materialen tot kleuren. Heb je bijvoorbeeld een lichte eikenhouten vloer? Ga dan voor een zwarte eettafel erop. Bij een gietvloer doen juist houten meubels het heel goed om wat warmte te creëren. 

8. Matchy matchy meubels
Er zijn mensen die het liefst hun hele inboedel op één plek kopen en dan ook nog eens gaan voor meubels uit dezelfde lijn. Dit is dus echt not done! Het laat zien dat je allesbehalve creatief bent en het is onpersoonlijk. Verzamel jouw meubels het liefst stukje bij beetje waardoor ieder item echt een verhaal heeft en de ruimte jouw stempel krijgt. 

9. Betekenisloze accessoires
Koop geen ruimtevullers om maar iets te hebben staan: accessoires zouden iets over je moeten zeggen. Vakanties zijn bijvoorbeeld hét moment om leuke dingen te kopen of vraag het cadeau aan iemand die goed weet wat jouw smaak is. Een mooie variatie aan accessoires bestaat uit verschillende vormen, materialen en kleuren.

10. Te korte gordijnen
Alles wat meer dan 2,5 centimeter boven de grond valt, is simpelweg te kort. Goed opmeten is daarom belangrijk. Sta er bij stil of je een roede of een rails gaat gebruiken en wat voor effect dit heeft op de gordijnen die je koopt. Een goed verkooppunt kan je hierbij adviseren. 

Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top