Beauty

BEWEZEN: Uitslapen in het weekend kan je levensverwachting verhogen

Ben jij ook iemand die doordeweeks niet de meeste uren slaap pakt, maar in het weekend wel zo lang mogelijk in bed blijft liggen? Dan ben je lang niet zo slecht bezig als je misschien zou denken. We gingen er altijd vanuit dat je geen slaap kan inhalen, maar volgens een nieuw onderzoek blijkt dit toch niet helemaal waar te zijn. Maak vooral gebruik van je uitslaapmogelijkheden in het weekend, want het zou je levensverwachting zomaar kunnen verhogen! 

Voldoende slaap is heel erg belangrijk en dat weten we allemaal. Toch is het niet gemakkelijk om elke nacht de nodige uurtjes mee te pakken, maar dit kan jammer genoeg wel een paar negatieve gevolgen met zich meebrengen. Mensen die elke nacht maar vijf uur slapen, hebben bijvoorbeeld een grotere kans om eerder te overlijden. Je lichaam heeft nou eenmaal rust nodig en als het dat constant niet krijgt, dan ga je het op een gegeven moment wel merken. 

Maar, er is ook goed nieuws! Uit onderzoek blijft dat jij je slaap als het ware kan inhalen door in het weekend wel heel wat uren in bed te liggen. Zo krijgt je lichaam de rust die het nodig heeft en kan je weer even goed opladen. Het onderzoek heeft zo'n 43.000 mensen onder de loep genomen en heeft daarbij ook rekening gehouden met dingen als het BMI en de levensstijl. De conclusie is dus dat mensen die in het weekend hun slaap inhalen, in principe even goed bezig zijn als de mensen die een vast ritme hebben.

Uiteindelijk is het natuurlijk het beste om elke nacht zo'n zeven tot acht uur slaap te krijgen, maar dit is simpelweg niet voor iedereen een mogelijkheid. Is dit bij jou ook het geval? Probeer er in het weekend dan wel genoeg tijd voor uit te trekken.Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top