Beauty

Deze vier dingen zijn slecht voor je productiviteit en we doen het bijna allemaal

De tijd gaat snel. Voordat je het weet zit je weer aan de oliebollen en de champagne om het nieuwe jaar in te luiden, terwijl je voor je gevoel pas net weer gewend bent om het juiste jaar op belangrijke documenten te schrijven. Het is daarom ook belangrijk om het beste maken van de tijd die je hebt, maar dat kan soms best lastig zijn. Er zijn namelijk een paar dingen we bijna allemaal wel doen, maar die echt dodelijk zijn voor je productiviteit. 

Het is natuurlijk helemaal niet erg om zo nu en dan heerlijk te luieren op de bank, maar als er echt dingen moeten gebeuren, is het wel fijn als dit zo effectief mogelijk gedaan kan worden. Een beetje afleiding hier en daar hebben we allemaal wel, maar sommige dingen kan je toch maar beter laten...

1. Dingen die belangrijk zijn voor anderen
Tuurlijk, het is erg attent om af en toe een ander op de eerste plek te zetten, maar het is wel erg zonde van je tijd als andermans behoeften altijd belangrijker lijken dan die van jezelf. Je hebt misschien het idee dat het je taak is om iets voor iemand anders te doen, maar het kan je erg veel energie kosten en vaak levert het nog vrij weinig op ook.

Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat jij je eigen doelen eerst duidelijk maakt voor jezelf. Zodra dit het geval is, kunnen deze centraal gaan staan tijdens het maken van je beslissingen. Draagt hetgene wat je wil gaan doen niet bij aan je doelen? Dan moet je nog even goed kijken of het wel een goede beslissing is.

2. Multitasken
We denken allemaal dat we het kunnen, maar de realiteit is dat het erg slecht is voor je productiviteit. Het kost ons heel veel tijd om ons weer te focussen op de taak waar we in eerste instantie mee bezig waren, waardoor alles alleen maar langer duurt als je aan het multitasken bent. Die e-mail die je binnenkrijgt tijdens werk is misschien wel erg belangrijk, maar is het ook echt belangrijker dan wat je in eerste instantie aan het doen was? 

3. Het uiterlijk
Wij gaan niet net alsof doen wij niet ook elke ochtend net iets te lang voor de spiegel staan, maar dat is niet wat we hiermee bedoelen. Stel dat je in een belangrijke meeting zit en je kan niet voor de volle honderd procent focussen, omdat je het idee hebt dat je minder professioneel overkomt vanwege je ongestreken shirt. Dit zou natuurlijk helemaal niet uit moeten maken, maar het zit je misschien toch dwars. Zorg er dan voor dat je dit soort afleidingen zoveel mogelijk voorkomt en spreek jezelf er ook op aan als je merkt dat het je tegenhoudt in bepaalde situaties. 

4. Grenzen in vriendschappen/relaties
Dit sluit een beetje aan op punt één, waarin staat dat je de dingen die belangrijk zijn voor anderen niet moet zien als een prioriteit. Als je bijvoorbeeld tijdens je werk gebeld wordt door een vriendin, betekent dit niet gelijk dat je ook echt op hoeft te nemen. Als je dit altijd wel gedaan hebt, kan het natuurlijk zo zijn dat je omgeving heel erg moet wennen aan je nieuwe werkwijze, maar dit zal uiteindelijk ook wel goedkomen. Soms heeft iets tijd nodig...

Beeld thumb: @arja__

Deel dit artikel
Back to top