Beauty

8 natuurlijke manieren om hooikoorts en andere allergieën te bestrijden

Er is niets fijner dan dat de dagen weer langer worden, de zon uitbundig gaat schijnen en kou plaatsmaakt voor warmte. Toch brengt het voorjaar voor een aantal mensen een nare bijkomstigheid met zich mee: hooikoorts en andere allergieën. 

Natuurlijk zijn er medicijnen, die jouw arts je kan voorschrijven (stop hier ook niet zomaar mee!), om rode en jeukende ogen, een lopende en dichtzittende neus en al die andere ellende die bij allergieën hoort, te verminderen. Maar heb je er al eens aan gedacht om het op een natuurlijke manier aan te pakken? Er zijn namelijk een aantal trucs waarmee jij je jouw reactie op pluizen, stof en andere irriterende delen kunt verminderen.

1. Ruim alles op en maak grondig schoon
Spendeer eens een keer een aantal uur aan het écht goed schoonmaken van jouw stulpje. Stof goed af, neem alles af met een vochtige doek en zuig alle hoekjes schoon met een stofzuiger. Al het stof kan ervoor zorgen dat je luchtwegen en ogen gaan irriteren. Bovendien voorkom je dat pollen zo onnodig lang in je huis blijven zweven.

2. Drink eens dit gezonde mixje
De natuur biedt ons een aantal ingrediënten die ideaal zijn om jouw allergische reactie te verminderen. Mix bijvoorbeeld eens appelcider met gember, cayennepeper, maple syrup en citroen: lekker, gezond en op een natuurlijke manier ontstekingsremmend.

3. Maak kennis met de netipot
Charmant is het niet, maar dit gereedschap uit de tijd van je grootouders is ideaal om je (neus)holtes te spoelen. Perfect dus als je een allergische aanval hebt!

4. Sport
Work-outs lijken wel goed te zijn voor alles... zo ook voor allergische reacties! Door te sporten gaat je lichaam ontstekingsremmende stoffen maken en dat is natuurlijk wel zo fijn. Zweven de pollen door de lucht onderweg naar de sportschool? Doe dan gewoon een work-out thuis waar het schoon en pollenvrij is.

5. Maak je woning zoveel mogelijk allergie proof
Houdt tijdens hoogtijdagen van pollen deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten zodat ze niet makkelijk je huis kunnen binnendringen. Doe je schoenen uit bij de voordeur en was kleding die je buiten aan hebt regelmatig.

6. Essentiële oliën
Het verspreiden van essentiële oliën is ook een goede manier om je neusholtes vrij te maken. Eucalyptus, munt, oregano en tea tree zijn fijn om in huis te hebben en zo nu en dan te gebruiken.

7. Probeer eens acupunctuur
Onderzoeken wijzen uit dat acupunctuur wel degelijk helpt bij verschillende kwalen: zo ook bij allergieën. Regelmatig een bezoekje brengen aan een acupuncturist kan zo maar eens de uitkomst zijn voor bijvoorbeeld jouw hooikoorts.

8. Verander je dieet
Je bent wat je eet en dit kan zo maar eens van grote invloed zijn op hoe jij je voelt. Zo kun je gevoelig zijn voor koemelk wat ervoor kan zorgen dat je hooikoorts of andere allergie erger is dan normaal. Het eten van uien, gember, fenugriek en cayenne kan trouwens ook helpen om allergische reacties te verminderen.

Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top