Fashion

Een ode aan het minimalistische horloge + dit zijn onze favoriete merken

De term mode zegt het eigenlijk al: het is een komen en gaan van items die een tijdje on trend zijn. Toch kan een goede garderobe niet zonder een aantal basisstukken. Wellicht denk je dan meteen aan een wit t-shirt, de little black dress, een mooie jeans, een klassieke blazer, het leren jasje, een paar loafers en een simpele zwarte tas maar ook op het gebied van sieraden en horloges zijn er musthaves.

Qua sieraden kan je bijvoorbeeld niet zonder een paar pareloorbellen, een simpel dun kettinkje, een mooie hanger, een grove ketting en een karakteristieke ring. Wat betreft uurwerken zijn wij van het minimalistische horloge. Maar waarom, wat zijn de kenmerken en waar kan jij de mooiste exemplaren vinden?

Waarom?
Het minimalistische horloge is zo een item waar je niet de fout mee in kunt gaan. Het is met alles te combineren: van alle soorten kledingstijlen tot de meest uiteenlopende sieraden. Toch hoeft een minimalistisch klokje alles behalve saai te zijn. Dankzij een net wat bijzondere wijzerplaat, een kwalitatief mooi bandje en subtiele opvallende details kan het wel degelijk een showpiece zijn.

De kenmerken van een minimalistisch uurwerk
Het woord minimalisme betekent "tot het uiterste minimum herleid". Basic (maar dan in positieve en zeker niet goedkope zin) en simpel zijn sleutelwoorden. 'Verfijnd' is ook een term die goed past bij een minimalistische klokje. Maar waar moet je per onderdeel op letten als je een minimalistisch horloge wilt?

Het bandje
Het horlogebandje van een minimalistisch uurwerk is vaak simpel en neutraal. Van leder tot edelmetaal: er zijn diverse mogelijkheden. Onze favoriet is de zogenaamde Milanese band. Een fijn gevlochten strap die bijvoorbeeld uitgevoerd is van stainless steel met daarover een gouden plating. Maar ook een schakelband kan een goed onderdeel zijn van een minimalistisch horloge, zolang de wijzerplaat maar simpel is. Een leren bandje is ook perfect voor een minimalistisch uurwerk. Belangrijk is dat het van een kwalitatief goed materiaal is en het liefst is uitgevoerd in een kleur die met veel dingen is te combineren. Denk hierbij aan zwart, cognac, blauw en donkerbruin.

De wijzerplaat
Hoe minder er op de wijzerplaat te zien is, hoe beter. In plaats van cijfers is het uurwerk vaak voorzien van streepjes of puntjes. En ook daarbij geld: 60 tekens zijn niet nodig, 12 of zelfs 4 aanwezigen op de plaat om te helpen om in één oogopslag te zien hoe laat het is, is voldoende. Een merk mag zichtbaar zijn op de wijzerplaat maar dan het liefst klein en fijn geschreven. Steentjes zijn toegstaan, maar één klein diamantje is bijvoorbeeld voldoende. 

Waar kun jij de mooiste minimalistische horloges vinden?
Er zijn heel wat merken die zich focussen op het maken van tijdloze klokjes. Onze favorieten zijn met stip Rosefield en Cluse want mooi én betaalbaar. Het grappige is dat beide merken ook nog eens van Nederlandse bodem zijn.

Cluse horloges
Het idee achter Cluse? Eenvoud hoeft volgens het merk niet saai te zijn, het straalt juist finesse en elegantie uit. Met eenvoud blijf je dicht bij jezelf en word je niet afgeleid van de écht belangrijke dingen in het leven. De collectie van Cluse bestaat uit de meest mooie minimalistische uurwerken die toch in het oog springen dankzij een klein opvallend detail. Denk hierbij aan een wijzerplaat met marmereffect, een geheel glad zachtroze bandje, een gitzwarte kast met dito wijzerplaat of een bandje met een kleine glans en snake effect.

Rosefield horloges
Dit Nederlandse horlogemerk is een ode aan de energie, de vrijheid en het liberale denken van Amsterdam en New York. De steden zijn dus dé grote inspiratie voor het label. Klassiek en modern komen samen bij de ontwerpen van Rosefield. De horloges zijn te herkennen aan de simpele maar prachtige wijzerplaat. De eerder genoemde Milanese strap is terug te vinden in de collectie, maar ook leren bandjes met een opvallend detail behoren tot de mogelijkheden.

Rosefield en Cluse klokjes zijn onder andere te bestellen bij Brandfield.

Beeld: Brandfield

Deel dit artikel
Back to top