Fashion

Alles wat je wilt weten over H&M Design Award winnaar Richard Quinn en zijn collectie!

Vanaf 5 oktober 2017 is de kleding van H&M Design Award winnaar Richard Quinn online verkrijgbaar. Hoe is het voor een jonge ontwerper om een collectie te mogen maken met een groot merk als H&M? Wat wilt hij in de toekomst nog bereiken en wat inspireerde hem tijdens het maken van de collectie? Lees de Q&A hieronder.

Jij hebt je master in textiel design aan de Central St Martins in London afgerond. Wanneer maakte je de keus om van textielontwerper naar fashion designer te gaan? “Ik begon met een Bachelor Fashion Print aan het Central St Martins en specialiseerde me in vrouwenkleding en prints omdat het voor mij belangrijk is dat de stoffen en kledingstukken met elkaar in hand gaan wanneer ik ontwerp. Mijn Master Fashion ging vooral om het verfijnen van mijn ontwerpen. Dit gaf mij een kans om een complete kijk te krijgen op zowel de pasvorm als het materiaal."  

Hoe combineer je de wereld van Richard Quinn en H&M met elkaar?
“H&M moedigde me tijdens deze samenwerking aan om mijn eigen manier van ontwerpen vast te houden en mijn visie niet te laten verwateren. Het fijne aan de samenwerking is dat het bij de H&M Design Awards vooral gaat om het omarmen van het nieuwe en het onbekende. Zij bekijken alle designers liever als individu dan dat ze een trend aan de kleding willen plakken. De collectie die ik heb ontworpen, is een vertaling van mijn afstudeercollectie: ik wilde intelligente kledingstukken ontwerpen die het publiek zou willen dragen. Het is een geweldige ervaring geweest om zowel statement stukken te maken zoals ze bedoeld zijn en wat exclusievere items die zowel de ‘Richard Quinn vrouw’ zal waarderen als de H&M-klant."

Bloemen speelden een belangrijke rol in de collectie. Je vertelde dat je werd geïnspireerd door designers en kunstenaars uit de jaren '50 en '60. Wat heeft jou het meest beinvloed? “Ik hou van meubelstoffen uit de jaren '60. Ze zijn rijk van kleur en de bloemen zijn betoverend. Ik kwam het werk van Paul Harris tegen: er zijn stukken van hem waarbij menselijke figuren zijn verwerkt op meubels. Het is een beetje verontrustend en vreemd maar tegelijkertijd heel elegant en mooi op een vreemde manier. Zijn sculpturen en schilderijen zijn altijd een grote bron van inspiratie."

Waar heb je het meest aan gehad toen jij als jonge ontwerper de H&M Design Award won en wat is de volgende stap in je carrière met al deze hulp van H&M?  "Ik denk dat een begin maken in deze industrie heel beangstigend kan zijn, zeker de zakelijke kant ervan. H&M is niet alleen een succesvol bedrijf, het voelt als een grote familie. Zo'n vriendelijke en gedreven omgeving is heel inspirerend om te zien en een deel van te zijn. Dit vind ik heel belangrijk om mee te nemen naar mijn eigen studio. De eerste keer dat ik het H&M design team ontmoette, was op het hoofdkantoor in Stockholm een paar dagen nadat ik de H&M Design Award 2017 had gewonnen. We hebben nauw samengewerkt om de collectie te produceren, daar hoorde ook een werktrip bij naar H&M's productiekantoor in Shanghai. Met behulp van het prijzengeld heb ik mijn eigen printstudio kunnen openen in London en ik heb de ambitie om een creatieve spil te worden voor andere jonge ontwerpers. We zijn al in bedrijf en erg druk met het printen voor mijn eigen label en andere ontwerpers."

Beeld: H&M 

Deel dit artikel
Back to top