Fashion

Dit Instagram account roept designers op het matje die looks van andere ontwerpers kopiëren

Je zou denken dat grote namen in de modewereld genoeg in hun mars hebben om originele collecties te ontwerpen. Toch komt het niet zelden voor dat ze ervandoor gaan met de ideeën van anderen. Zo is Michael Kors een ster in het stelen van andermans ontwerpen, met name als je kijkt naar de accessoirecollectie van zijn Michael Michael Kors lijn.

Nu is er een Instagram account opgericht dat zich focust op het aanwijzen van de copycats. Niemand ontspringt de dans. Zo wijst @Diet_Prada aan dat Alexandre Vauthier wel erg uitgebreid in de archieven van Yves Saint Laurent heeft lopen snuffelen, dat Saint Laurent's ontwerper Anthony Vaccarello graag ideeën kopieert van Tom Ford en dat hij op zijn beurt een gehele Balenciaga look heeft nagemaakt. Toegegeven, het zijn niet één op één kopieën maar je ziet duidelijk dat ontwerpers zich graag door elkaar laten 'inspireren'.

Het account wil met het aanwijzen van de copycats ook graag beginnende ontwerpers steunen. Zo plaatste @Diet_Prada een post waarin ze beweren dat de show met de grote poppenhoofden van Viktor & Rolf niet een eigen idee was. Twee maanden voordat de collectiepresentatie plaatsvond, zou iemand zijn portfolio naar het merk met een soortgelijk idee opgestuurd hebben. Wel erg toevallig dat zo'n korte tijd daarna het terug te zien was op de catwalk, vindt @Diet_Prada.

@Diet_Prada is opgericht door twee mensen die in de modewereld werken. Ze noemen zichzelf voor het gemak Tom en Jerry omdat ze hun baan niet kwijt willen raken. Door het werk wat ze doen, hebben ze heel goed door wie van wie dingen kopieert en daarnaast krijgen ze regelmatig tips.

Zoals verwacht is niet iedereen te spreken over @Diet_Prada. Ontwerper J.W. Anderson heeft het Instagram account geblokkeerd. Stefano Gabbana is juist wel fan: hij geeft regelmatig commentaar op de posts van @Diet_Prada.

 

Two months before this show, @tz_terrencezhou sent these portfolio images to @viktor_and_rolf in an internship application. The heads were created in collaboration with @mermaidboobs for his oversized, reimagined garments. To see this work show up at couture week so soon after is a nightmare for a young designer. Is it coincidence or another case of a big designer preying on the talent of someone new, since it's so often gotten away with? #dietpradadetectives #terrencezhou #parsons #mfa #csm #centralsaintmartins #csmfashion #designer #knockoff #pfw #couture #aw17 #coutureaw17 #viktorandrolf #viktorrolf #flowerbomb #oversized #avantgarde #theater #dollhead #plasticsugery #doll #art #model #wiwt #ootd #dietprada

Een bericht gedeeld door Diet Prada ™ (@diet_prada) op

Beeld thumb: Getty Images

Deel dit artikel
Back to top