Interior

BEWEZEN! Mensen met katten zijn gelukkiger

Wist je dat er zoiets bestaat als Wereld Kattendag? Dat er een speciale dag van het jaar is uitgeroepen ter ere van een huisdier dat zegt natuurlijk al het een en ander, maar nu blijkt dat het hebben van een kat de kwaliteit van je leven behoorlijk positief kan beïnvloeden.

Hoogleraar Antrozoölogie Marie-José Enders is hoogleraar aan de Open Universiteit in Heerlen. Volgens Enders kunnen katten als huisdier een aantal basisbehoeften bij mensen vervullen. “Katten zijn een maatje, iemand die jan vertrouwen, je hebt aanspraak, je voelt je veiliger omdat er een ander vertrouwd wezen in je huis is, je hebt iets om voor te zorgen en het geeft je een doel in het leven.” 

Honden doen dit volgens de hoogleraar ook, maar deze zijn een stuk veeleisender. Uit het onderzoek van Enders bleek ook dat mensen zich met een huisdier minder eenzaam voelen en gelukkiger. In verzorgingstehuizen hebben mensen minder zorg en medicatie nodig wanneer zij hun huisdier in de instelling mogen houden. Daarbij kunnen katten ook de emotie van hun baasje herkennen. Katten zijn gevoelig voor de verandering in stemming en het gedrag van mensen, vandaar dat ze bij je komen zitten als je verdrietig bent.

Andersom kunnen katten ook erg boos lijken. Wanneer je bijvoorbeeld een tijdje op vakantie bent geweest kunnen ze bij thuiskomst minder gezellig doen. Katten willen je dan echt even laten voelen niet blij te zijn met wat je hebt gedaan.

Beeld: Getty Images

Deel dit artikel
Back to top