Beauty

BEWEZEN! Met het eten van dit ingrediënt uit chips en patat verbrand je vet

Voordat je over enthousiast naar de winkel rent en je frituurpan alvast begint op te warmen: van patat val je niet af. En helaas is het besprenkelen van je eten met teveel zout ook nog steeds niet goed voor je, maar er zijn twee nieuwe wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd en die komen met een verrassende conclusie.

In één van de onderzoeken die werden gedaan werden tien Russische astronauten de ruimte in gestuurd. De astronauten kregen steeds zoutere maaltijden voorgeschoteld terwijl hun vochtopname niet hoger werd. Ze kregen dus niet meer te drinken. Toch moesten ze vaker plassen naar mate de maaltijden zouter en zouter werden. Hoe kan het dan dat de astronauten toch vaker een plaspauze moesten inlassen?

Zout zorgt ervoor dat vocht aan het lichaam onttrokken wordt. Neemt je lichaam meer zout op, dan wordt het hormoon glucocorticoïden aangemaakt en dat heeft weer direct effect op je metabolisme en je immuunsysteem.  De onderzoekers denken dat het hormoon glucocorticoïden ervoor zorgt dat de astronauten vet en spier konden afbreken waardoor het gegeten zout met de plas uit het lichaam wordt gespoeld.

Een vergelijkbaar onderzoek werd op muizen toegepast en ook daar werd hetzelfde effect van zout geconstateerd. Ook muizen kregen niet meer te drinken maar wel steeds zouter voedsel en ook de muizen moesten vaker plassen. Door op deze manier vet af te breken zou de mens vergelijkbaar zijn met een kameel. Een kameel kan zonder water in de woestijn leven door vet uit zijn eigen vetbult af te breken en om te zetten in vocht waardoor het dier gehydrateerd blijft. Uit dit onderzoek blijkt dat de mens tot iets vergelijkbaars is staat is.

Toch is de conclusie van dit onderzoek niet om direct een zoutvaatje over je eten te legen in de hoop af te vallen. Te veel zout kan leiden tot osteoporose, verlies van spiermassa, diabetes type 2 en andere metabolische problemen. Daarnaast vergt het verbranden van vet en spieren enorm veel energie van je lichaam waardoor de astronauten tijdens hun zoutere maaltijden bijna constant last hadden van een hongergevoel. Zie dit artikel ook maar gewoon als een leuk feitje voor wanneer je na een avondje doorzakken in de rij staat bij de snackbar of een zak chips op de bank open trekt en niet als een tip.

Beeld: Bruno Press

Deel dit artikel
Back to top