Travel

Nieuwe taal leren? Zo lukt het sneller

Een nieuwe taal leren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel je ongeremd enthousiast aan een taalcursus Spaans begint, is het na een paar minuten al muy difícil. Je wil de handdoek niet in de ring gooien en dus blijf je verder zwoegen met het beheersen van de taal. Om een nieuwe taal te leren moet je toegewijd zijn, maar gelukkig zijn er ook een paar trucjes waardoor je Spaans net wat sneller onder de knie krijgt. 

(Ver)blijf in een 'ongemakkelijke' omgeving
Uit onderzoek blijkt dat je veel sneller een taal oppikt wanneer je in een ‘overlevingsmodus’ zit. Hiermee wordt bedoeld dat je in een situatie zit, waarin je niet anders kan dan een andere taal spreken. Hierdoor zullen de hersenen harder werken om de taal te begrijpen. 

Spreek je bijvoorbeeld al een klein woordje Frans en ga je op vakantie naar Frankrijk? Ga dan naar een deel waar vrijwel geen Engels wordt gesproken, zodat je wordt gedwongen om altijd in het Frans te communiceren. 

Durf fouten te maken
Wanneer je een nieuwe taal leert, wil je meestal pas wat zeggen wanneer je honderd procent zeker weet dat je de zin juist zegt. Maar -zoals het geldt voor de meeste dingen in het leven- kun je je pas verbeteren, wanneer je fouten maakt. Durf in gebrekkig Duits wat te zeggen en wees niet bang dat je wordt uitgelachen. In de meeste gevallen waarderen mensen het ontzettend dat je iets probeert te zeggen in een andere taal. 

Wees gedisiplineerd
Wanneer je in het buitenland bent, zijn er vaak genoeg situaties waarin je in het Engels, of zelfs Nederlands, kunt praten. Echter is het verstandiger niet in de taal te praten die je al goed beheerst. 

Probeer op z’n minst om in de ‘nieuwe’ taal te praten, lukt het niet om je boodschap over te brengen, dan kun je altijd nog in het Engels of Nederlands praten. 

Leer de taal in iedere vorm die je maar kunt bedenken
Je hoeft niet altijd in het buitenland te zijn om sneller een nieuwe taal te leren. Geef je op voor aan avondcursus Italiaans of spendeer 10 minuten per dag aan de app Duolingo. Door de taal te spreken, luisteren, lezen en schrijven kun je al snel vooruitgang boeken. 

Bemachtig een paar buitenlandse tijdschriften, lees je favoriete boek in een andere taal -je kent het verhaal toch al-, of kijk naar een Spaanse serie. Genoeg manieren om te taal te beheersen!

Beeld: I Stock
Deel dit artikel
Back to top