Beauty

7 trucs die je kunt toepassen wanneer je nerveus en gestrest bent

Nerveus of gestrest raken voor een pitch of andere grote gebeurtenis is natuurlijk. De een heeft er minder last van dan de ander, maar hoe je ermee omgaat is een andere kunst. Deze trucs helpen je te kalmeren.

1. Het accepteren
Laat je gedachtes eerst even bezinken. Er speelt op dat moment te veel door je hoofd. Soms kunnen je gevoelens het overnemen waardoor je het even niet meer ziet zitten. Door dit te erkennen stel je jezelf gerust.

2. Zorgen opschrijven
Iedereen heeft negatieve gedachtes of zorgen. Beschrijf vijf minuten lang wat je dwarszit. Dat is meer dan genoeg. Zodra je dit beschrijft valt er meteen een grote last af van je schouders. Je hoeft het niet altijd allemaal binnen te houden. Clear your mind.


3. Voorbereiden  
Voor een grote gebeurtenis zoals een pitch is het handig om je een paar dagen van tevoren goed voor te bereiden. Speel in gedachten scenario’s af en verzin mogelijke reacties. Je kan dan ongeveer inschatten wat je te wachten staat. Door dit te oefenen raak je eerder gekalmeerd.

4. Be your own cheerleader
Probeer tien minuten lang positief tegen jezelf te praten. Verban het negatieve en binnen no-time voel je je al een stuk zelfverzekerder. Je eigen supporter zijn moet je jezelf aanleren. Er komen waarschijnlijk meerdere momenten in je leven waar je er alleen voor staat.  

5. Uitrusten
Door van te voren goed uit te rusten, ben je de volgende morgen productiever en kun je je beter focussen op wat je te wachten staat. Leg je telefoon weg -het beste in een andere kamer- en neem voor het slapen gaan een lekkere thee of lees een boek. Door te veel straling blijven je hersenen actief. Jij wilt juist uitrusten.
6. Ademhalingsoefeningen
Stress heeft direct invloed op je ademhaling. Onbewust of bewust begin je sneller te ademen en gaat je hart te keer. Probeer diep adem te halen vanuit je onderbuik en adem dan weer rustig uit. Herhaal deze stappen. Door deze techniek krijg je een gevoel van balans en kracht. Net wat je nodig hebt.

7. Ontspannen
Denk aan het gevoel als het stressmoment voorbij is. Je voelt je direct ontspannen. Focus je op dat gevoel, een perfecte afleiding.

 Beeld: iStock 

Deel dit artikel
Back to top