Beauty

5 tips die je helpen aan een goede nachtrust als je een piekeraar bent

Je gedachten even uitzetten is heel lastig als je over alles piekert en je gedachten maar blijven malen, laat staan ’s nachts als je probeert te slapen. Overdag heb je nog wel genoeg afleiding zodat je gedachten niet afdwalen naar onbelangrijke of vervelende dingen, maar zodra je in bed ligt is daar ineens alle ruimte en tijd voor.

Als je jezelf betrapt op het staren naar het plafond terwijl je piekert over het leven en teveel na denkt over van alles en nog wat zodra je in bed legt, komen deze tips waarschijnlijk als geroepen.

1. Gebruik een slaapschema 
Een routine aanhouden is de beste manier om een goede nachtrust te krijgen. Door elke dag naar bed te gaan en weer op te staan rond dezelfde tijd zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt, want als je lichaam eraan gewend raakt om rond dezelfde tijd te slapen, zul je ook sneller rond die tijd in slaap vallen. 

2. Leg je telefoon weg
Aangezien we tegenwoordig allemaal telefoonjunkies zijn kan het lastig zijn om je mobiel weg te leggen als je misschien nog helemaal niet moe bent. Toch is je telefoon uitzetten of wegleggen wel het slimst om te doen. De behoefte te hebben om met je telefoon bezig te zijn zorgt namelijk voor meer stress en alle informatie die je via je telefoon binnenkrijgt is niet altijd even gemakkelijk om direct voor het slapen gaan te verwerken. Verwissel daarom ’s avonds je telefoon met bijvoorbeeld een goed boek. 

3. Spendeer niet teveel tijd in je slaapkamer
Als we ons angstig of gestrest voelen willen we ons vaak verstoppen en opsluiten in onze kamer, om alleen te zijn in onze gedachten en willen we het liefst onder de dekens kruipen en er nooit meer bovenuit komen. Dit zorgt helaas voor een probleempje. Omdat we vaak naar onze slaapkamer vluchten als we gestrest zijn, zien we dit onbewust niet meer als een relaxing place en dit maakt het lastiger om goed te slapen. Probeer daarom bijvoorbeeld naar buiten te gaan en een rondje te lopen als je piekert over dingen. 

4. Ga sporten
Of je hierbij nou denkt aan een rustgevende yoga sessie of hardcore krachttraining, sporten is hoe dan ook een goede manier om met stress te dealen. Wat ook een goede tip is om later op de dag een workout te doen, dit is een mood-booster en zorgt er dus voor dat je een paar uurtjes later rustig in slaap kunt vallen. 

5. Eet goed
Je zult waarschijnlijk niet meteen verwachten dat je eetpatroon invloed heeft op hoe je slaapt, maar toch is dit echt een belangrijk punt. Let daarom wat meer op wat je door de dag heen eet. Blijf van het eten af wat je anxious maakt, zoals koffie en alcohol, en grijp juist naar het voedsel waar je je goed door gaat voelen. Eat good, feel good!

Beelden: iStock

Deel dit artikel
Back to top