Interior

Eigen bedrijf starten? Zo schrijf je een business plan!

Je hebt een goed doordacht concept, maar moet het dan nog op papier zetten. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar is wel belangrijk. Doordat je het op papier goed uitwerkt krijg je een helder beeld en kun je stap voor stap beginnen aan je dreamjob.

Door het idee niet uit te werken, kun je dingen over het hoofd zien. Is er vraag naar? En wat moet je besteden? Vandaag de dag zijn er veel startups. Jij wil tussen de rest uitspringen, dus is het belangrijk dat je tijd maakt voor het uitwerken van je plan.

Maak een korte beschrijving van het concept
Dit hoeft niet perse lang te zijn. Probeer in een heldere zin het bedrijf te omschrijven. Door dit goed op te schrijven, is je doel ook meteen duidelijk. Waarom start je het bedrijf? En wat wil je ermee bereiken?

Het probleem
Kijk naar de huidige situatie. Waar lopen andere bedrijven tegenaan? En hoe gaan zij hiermee om? Kijk hierbij wel naar de juiste -actuele- feiten.

De oplossing
Nu je het probleem hebt onderzocht, kun je nadenken voor een oplossing. Hoe ga jij dat doen? En welke maatregelen ga je nemen?

Concurrentie 
Er zijn veel concurrenten op de markt. Wat maakt jou bedrijf uniek? 

Budget
Dit is erg belangrijk om over na te denken. Hoeveel kun je besteden en is het financieel haalbaar? Maak een inschatting en kijk of je met jouw producten winst kan hebben.

Nu je deze vragen hebt beantwoord, ben je al een stap vooruit en kan je kijken of je bepaalde punten kunt verbeteren. Succes! 

Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top