Beauty

Waarom het bijhouden van een dagboek je leven kan veranderen

Sommige mensen worden een beetje afgeschrikt door het woord ‘dagboek’, omdat ze denken dat je er bijvoorbeeld super persoonlijke en belangrijke dingen in moet schrijven. Andere vinden het juist suf of stom, omdat ze het meteen associëren met spirituele en zweverige stuff of misschien denk je dat je heel goed moet kunnen schrijven, maar dat is helemaal niet het geval! 

Het bijhouden van een persoonlijk dagboek kan namelijk echt je leven veranderen, omdat het verschillende goede werkingen heeft op je lichaam en mind. Onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het studenten kan helpen met het verbeteren van hun cijfers, maar ook stress en angst verminderd. En omdat dit perfect is voor ons werkende vrouwen die wel wat stress relief kunnen gebruiken, moet je echt even lezen welke positieve effecten er nog meer aan het bijhouden van een dagboek zitten!

Het is therapeutisch
Als je geen persoon bent die graag af en toe praat met een therapeut, kan dit al goed werken voor je. We houden er allemaal van om van alles met onze beste vriendinnen te bespreken, maar iedereen heeft zo wel zijn geheimen of onzekerheden. Het maakt niet uit hoe vreselijk of self-obsessed het klinkt, want het op papier zetten helpt. Zorg er wel voor dat niemand het te lezen krijgt, of je nou een slot eraan hebt of het onder je kussen verstopt. 

Je leert kijken vanuit een ander perspectief 
Op het moment dat je bepaalde dingen schrijft lijken ze dramatisch, stressvol of vervelend, maar als je een paar weken later dat moment terugleest, kan je er misschien alleen maar om lachen, omdat het eigenlijk best meeviel of toch niet zo erg was. De dingen die toen een kwestie van leven of dood leken, betekenen nu niet zo veel. Zo leer je meer en meer over jezelf en heb je een beter beeld van dingen. 

Dingen worden overzichtelijker 
Je hoeft niet eens per se elke dag en nacht in je dagboek te schrijven, maar als je een paar keer per week je gedachten op papier zet, kan dit je helpen met het bijhouden en motiveren van je doelen. Zo weet je wat je nog wilt bereiken en wat je al bereikt hebt, en op die manier kan je er naartoe werken en later teruglezen welke goals je allemaal bereikt hebt. 

Het verbetert je geheugen 
Ken je dat gevoel dat wanneer je een oude foto terug ziet, je alle herinneringen over dat moment ineens weer te binnen schieten? Zo werkt het met een dagboek eigenijk ook. Als je alles opschrijft en het later weer terugleest, herinner je je momenten waarvan je dacht dat je ze vergeten was. Dit is voor later bijna nog leuker, moet je je voorstellen hoe grappig het zou zijn als je tientallen jaren later alles weer terugleest! 

Beelden: iStock

Deel dit artikel
Back to top