Interior

Zo creëer je jouw droomkantoor: 6 tips

Of je nou een blog of YouTube-kanaal runt, saaie, financiële zaken moet regelen of met een enorm project bezig bent; een rustig, mooi ingericht thuiskantoor is al de eerste stap om ook daadwerkelijk het nodige werk thuis uit te kunnen voeren. En het is helemaal niet zo lastig om je kantoortje te veranderen in een kamer die je niet meer wil verlaten! 

1. Geef alles een goed plekje
Begin eens met alle papieren die overal rondslingeren. De documenten die je niet meer kunt gebruiken kunnen rechtstreeks de papierversnipperaar in. De rest kan je ordenen in lades, maar als dit al teveel gedoe veroorzaakt in je hoofd, is een goeie tip dat alles tegenwoordig opgeslagen kan worden in de clouds. Zo staat alles op de computer, maar zul je het nooit verliezen. Zet vervolgens al je pennen en potloden netjes bij elkaar in een potje of beker en bedenkt wat je met decoratie als kaarsen en planten wilt doen. Is dit echt nodig, of leidt het je alleen maar af?

2. Gebruik een vervaldatum voor al je papieren
Plak elke keer een sticker met vervaldatum op een nieuwe brief of papierwerk die je ontvangt in je brievenbus. Zo kan je niet alleen goed je papieren ordenen, maar ook mentaal voor jezelf bijhouden welk werk als eerst af moet zijn, en wat nog eventjes kan wachten. Zodra je een vervaldatum hebt bereikt, kijk dan of je het nog steeds nodig hebt. Zo niet, weg ermee. 

3. Decoreer of verf je kantoor met kleuren die je concentratie een boost geven
Je goed kunnen concentreren in je kantoor is een van de belangrijkste dingen, het is daarom noodzakelijk dat je omgeven bent door kleuren die je kalm maken en waardoor je je goed kan focussen. Een witte kamer is mooi, maar zal niet veel met je mood doen. Rood en paars geven een gevoel van power, blauw geven een zakelijk gevoel en groen bijvoorbeeld weer inspirerend. 

4. Denk na over je werkomgeving
Het kan dan wel allemaal netjes opgeruimd zijn en een leuke sfeer hebben, maar als je niet echt goed kunt werken, heeft het allemaal niet veel zin. Als je je afvraagt waarom het maar niet lukt om goed te werken in je kantoor, bedenk dan eens de volgende dingen. Staat je computer op goede hoogte? En je stoel? Hoe is het met de temperatuur? Is het niet te warm of te koud? En is er genoeg daglicht? 

5. Maak gebruik van de prullenmand-truc
Terwijl je aan het werk bent zul je papieren opstapelen, items verzamelen en waarschijnlijk ook eten of drinken aan je bureau. Zorg ervoor dat je geen rommel verzameld op je bureau, zet daarom een simpele prullenbak naast je bureau en gooi alle troep weg zodra je er klaar mee bent. 

6. Creëer een hoekje voor ontspanning
Het gaat niet allemaal maar om werk, een mens heeft ook ontspanning en rust nodig. Maak daarom een fijn, niet te uitgebreid hoekje in je kantoor voor een momentje rust. Zet dan niet gelijk een televisie neer, die kan voor afleiding zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere zitzak of een bankje met wat boeken, dat kan al voor een relaxte sfeer zorgen. 

Beelden: iStock

Deel dit artikel
Back to top