Beauty

5 dingen die gebeuren als je te weinig drinkt

Zorgen voor je huid, haar, organen en zelfs je mood is makkelijker dan je denkt: water drinken! Er wordt steeds minder druk gelegd op het drinken van genoeg water, en steeds minder mensen weten van de consequenties van het drinken van te weinig water. Wanneer we meer vocht verliezen dan dat we innemen, raken we gedehydrateerd. En dit gaat sneller dan je denkt.

Door zweten, ademen en plassen verlies je al vocht en als je dit niet compenseert door weer water te drinken, gaat het mis. Normale functies als het vochtig houden van je ogen, het regelen van je stoelgang en het ontgiften van je lichaam lukt simpelweg niet meer als je gedehydrateerd bent. Water drinken is zo belangrijk! Wij hebben vijf dingen op een rijtje gezet die gebeuren als je te weinig water drinkt.


1.    Je krijgt een slechte adem.
Je speeksel heeft van nature een antibacteriële werking, wat er dus ook voor zorgt dat je adem fris blijft. Als je te weinig water drinkt, kan je lichaam niet genoeg speeksel aanmaken om je adem fris te houden. Een slechte adem is een van de eerste voortekenen van uitdroging, dus skip dat Smintje en neem een groot glas water.

 

2.    Je huid wordt droog

Een droge huid en droge nagels zijn bewezen een gevolg te zijn van dehydratatie. Ja, zelfs een extreem vette huid kan uitgedroogd raken. Zodra je huid rood wordt, ruw aanvoelt of zelfs gaat vervellen, grijp dan niet meteen naar de dichtstbijzijnde pot crème, maar drink een goed glas water.

3.    Je plast te weinig

Ja, lekker TMI, maar als je al een paar uur niet hebt geplast, gaat het niet zo goed. Het beste en gelijk ook het meest irritante aan goed gehydrateerd zijn is dat je een paar keer per uur naar de wc moet. Hoe irritant ook: Niet plassen is niet gezond! Plassen betekent ontgiften. Via je urine verlies je alle giftige stoffen en dat is essentieel voor je lichaam. 

4.    Je honger speelt op

Als je licht gedehydrateerd bent, spelen je hongergevoelens op. Het kan dus zijn, dat je lichaam geen eten nodig heeft, maar water. Je hersenen raken in de war met wat je lichaam wel of niet nodig heeft. Als je dus gewoon goed en regelmatig eet en je krijgt op gekke momenten honger, drink water.

5.    Je krijgt kramp

Volgens een studie aan de Universiteit van Texas krijg je kramp in je spieren doordat ze te heet worden. Vooral als je veel beweegt, kunnen je spieren door de dag heen of na een workout te warm worden, wat kramp veroorzaakt. Koel je spieren dus af met een goed glas water. 

Als je ernstige tekenen van uitdroging vertoont, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Maar als je veel water drinken weer meeneemt in je vaste routine, zal het nooit zover komen. Pluspuntje: Je huid zal heel snel weer zijn natuurlijke glow terug krijgen. Doei highlighter!

Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top