News

7 dingen die je moet weten als je een kostuum designer wilt worden

Voor sommige is het een droom, een baan als kostuum designer bij een bekende show. Maar bij zo’n job komt meer kijken dan je denkt. Het is dan ook niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Als je serieus aan het nadenken bent over een carrière als kostuum designer zijn er wel een aantal dingen die je vooraf moet weten.

1. Je moet letterlijk iedereen die je kent lastigvallen voor een baan
Lastigvallen is een beetje een groot woord, maar je moet zeker gebruik maken van je contacten. Veel mensen die aan de slag willen gaan als kostuumdesigner vinden hun eerste baan door veel te netwerken. Het is een harde wereld met veel competitie en je moet dan ook alle mogelijke relaties gebruiken. 

2. Het ontwerpen van kostuums gaat meer over onderzoek dan over fashion
Je moet weten hoe je kleding ontwerpt, maar nog belangrijker is dat je weet wie je ontwerpen draagt en waarom. Als je outfits ontwerpt voor een film die plaatsvindt in 1800 moet je ervoor zorgen dat je op de hoogte bent van de kleding die in die tijd werd gedragen zodat je deze in je ontwerpen kunt verwerken. Het schetsen aan de hand van andere voorbeelden kan ervoor zorgen dat jouw idee niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen duidelijker wordt.

3. Serieschrijvers zijn je beste vrienden
Tijdens het ontwerpen werk je vaak samen met de schrijvers van een show. Ze moeten jou namelijk een goed beeld van een karakter geven zodat jij aan de hand daarvan kunt beginnen met schetsen. Het is dan ook belangrijk dat je een goede band met hen ontwikkelt.

4. Je moet veel verschillende design kunnen ontwerpen
Als je als kostuumontwerper voor zo veel mogelijk shows en films wilt werken is het belangrijk dat je veel veelzijdig kunt ontwerpen, van een superheldenoutfit tot een jaren ’80 look. Hoe meer je kunt ontwikkelen, hoe meer afwisseling er in je baan zit.

5. Je werkt voornamelijk ‘behind the scenes’
Tijdens het designen van kostuums ben je zo’n driekwart van de tijd aan het werk in je eigen kantoor. Bezoekjes aan de set komen dan ook alleen voor als er kleding gepast moet worden of als de maten van de acteurs nog een keertje opgemeten moeten worden.

6. Je werkt lange dagen
Een kostuumdesigner werkt al snel twaalf uur of meer op een dag. Dat betekent dus veel minder tijd voor je vrienden en familie. Veel shows hebben gelukkig wel een soort vakantieperiode van twee maanden of meer tussen het opnemen van twee seizoenen in. Dit is dan ook de tijd om op vakantie te gaan of je familie en vrienden wat vaker te zien.

7. Risico’s nemen hoort erbij
Als je een succesvolle carrière als ontwerper wilt hebben is het slim om af en toe risico’s te nemen. Als je het liever save speelt en niet te veel risico wilt nemen is het slim om te bedenken of je wel thuishoort in dit wereldje.
Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top