Beauty

Zo dealen vrouwelijke astronauten met hun ongesteldheid in de ruimte

De ruimte verkennen voor een paar maanden? Count us in! Alleen is er wel een dingetje waar je als vrouw rekening mee moet houden. Hoe ga je met je ongesteldheid om wanneer je rondzweeft in de ruimte? 

Valentina Tereshkova was de alleereerste vrouw die in 1963 de ruimte mocht verkennen. Sindsdien stapten bijna 60 vrouwen in haar voetsporen. Toen vrouwen voor het eerst de ruimte in gingen, was het nog onbekend wat het effect zou zijn op de ongesteldheid van de vrouw en of dames überhaupt ongesteld zouden worden in de ruimte. Het antwoord is ja. Net als op aarde kunnen vrouwen, als ze dat willen, gewoon ongesteld worden tijdens hun ruimteverkenning.

Er zijn een paar geschikte faciliteiten op het ruimtevaartuig waar vrouwen tampons of maandverband kunnen laten. Maar er zijn een paar andere praktische redenen waarom vrouwen ervoor kiezen om niet ongesteld te worden. Eén daarvan is dat er dan niet berekend hoeft te worden hoeveel extra gewicht tampons en maandverband met zich meebrengen. Het lijkt misschien alsof maandverband of tampons niet zwaar zijn, maar ga je voor een paar jaar met meerdere vrouwen de ruimte in, dan heb je wel behoorlijk wat nodig.

De meeste vrouwelijke astronauten kiezen ervoor om niet ongesteld te worden tijdens hun ruimtemissie, omdat ze er simpelweg niet mee willen dealen wanneer ze aan het werk zijn in het hemelruim. Het slikken van de pil wordt meestal gekozen wanneer de missie slechts een paar weken duurt. Degenen die langer dan zes maanden in het heelal zweven, kunnen er net als op aarde voor kiezen om een hormoonspiraaltje te nemen.

Deel dit artikel
Back to top