Fashion

De 5-seconden regel is een leugen en wij zijn in shock

Je kent het drama wel, je bent pannenkoeken aan het bakken en je probeert net iets te veel indruk te maken met het ‘flippen’ van de pannenkoek. Flats! Plat op de grond! Shock, horror en er gaat van alles door je heen. Tot je opeens het stemmetje in je hoofd je herinnert aan de ‘5-seconden regel’. Halleluja, je pannenkoek is gered, want hij is immers direct van de tegels afgeschraapt.

Jammer joh! Uit onderzoek blijkt nu dat er van die hele 5-seconden regel niks waar is. Hieruit is bewezen dat voedsel bacteriën van een vies oppervlakte sowieso opneemt. Het maakt dus niet uit hoe snel je die pannenkoek van de vloer weet je plukken, het kwaad is al geschiet.

Professor Donald W. Schafnner van de Rutgers Universiteit waagde zich aan het onderzoek. Hij liet vier verschillende etenswaren op vier verschillende ondergronden vallen. Brood met boter, gewoon brood, winegums en stukjes watermeloen liet hij vallen op tapijt, stenen tegels, metaal en hout. Elke vloer was voorzien van een bacterie die lijkt op salmonella. Hieruit werd er getest welk voedsel op welk oppervlakte het eerst besmet raakten met de bacterie.

Uit het onderzoek blijkt dat tapijt minder snel de bacterie overdraagt aan voedsel dan bijvoorbeeld de tegels, maar elk voedsel werd nog steeds besmet. Ongeacht de tijd dat het op het oppervlakte lag. Volgens de professor besmet de bacterie direct en is het meestal de reden achter een voedselvergiftiging. De volgende keer als er weer een pannenkoek op de vloer beland denken wij nog een keer na voordat we ‘m toch op ons bordje neerleggen.

Deel dit artikel
Back to top