Fashion

Tony Cohen over zijn shows, wat hem inspireert en dé ultieme modetip voor vrouwen

Wij kunnen ons niet een Nederlandse modewereld voorstellen zonder Tony Cohen. Collectie na collectie weet de ontwerper ons te verrassen met bijzondere, chique en draagbare looks. Maar hoe komen zijn shows tot stand, waar haalt hij zijn inspiratie vandaan en wat is zijn ultieme modetip voor vrouwen? Dit en meer vroegen wij hem!

De collectie is heel anders dan voorgaande collecties, hoe komt dat zo?
Het concept vroeg om een duidelijk (en dus sterk) statement, vandaar de keuze om meer 'conceptuele' stukken te verwerken. Als je dit gaat 'ontleden' dan blijven er vaak zeer commerciële stukken over. Een voorbeeld daarvan is look één van de show: een oversized shirtdress, weliswaar bijeengehouden door een korset maar op zichzelf zeer goed te dragen.

Waarom is er zoveel gebruik gemaakt van bondage en waarom niet andere methodes om dingen vast te houden?
Bondage is het eerste wat in mijzelf opkwam en waar ik al in eerdere collecties meegewerkt heb. Het korset heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het thema 'vasthouden'.

Welke celebrity zou je weer levend willen maken alleen door zijn of haar stijl in jouw nieuwe collectie te verwerken?
Ik ben niet zo van het teruggrijpen in de tijdsgeest: ik ben meer geintereseerd in het nu. Als ik toch iemand kan laten terugkomen dan zou dat James Dean zijn die wat mij betreft staat voor een gekwelde vrije geest. Dan gaat het mij niet zozeer om zijn stijl maar wel zijn sterke invloed op de mode in algemeen.

Hoe kies jij de muziek voor je show?
Ik kies de muziek bij de sfeer/thema van de collectie. Het is vaak ook al een inspiratiebron vooraf: het bepaalt voor mij de sfeer. Ik kijk dus niet naar ritme om op te lopen, wat mij betreft mogen de modellen 'door het ritme heen lopen'. 

Hoe gaat het bedenken van de beauty look voor jouw shows in zijn werk?
Ook hierin was het concept 'vasthouden en loslaten' letterlijk vertaald. Het geheel moet kloppen voor mij. Het haar was dit keer geïnspireerd door het concept en door het Radiohead nummer Burn the Witch. Qua make-up was het parelmoer wat de toon zette en de stippen (horizontaal) waren door een Japanse techniek en piercing geïnspireerd.

Wat vind je van Amsterdam Fashion Week?
Prachtige setting, zeer professionele organisatie en hét mode evenement van Nederland.

Als je één stad uit Nederland mocht kiezen waar jij je inspiratie vandaan haalt, welke stad is dat dan en waarom?
Amsterdam. De sfeer is met geen enkele stad te vergelijken. Het vrije en het contrast van de stad is wat ik altijd in mijn werk terug zie.

Wat is voor jou de perfecte outfit voor een vrouw?
Ik wil comfort en zelfvertouwen zien in een outfit. Uiteraard is de gebeurtenis wel leidend: uit eten of naar het strand vragen om een andere benadering. Materiaalkeuze is wat mij betreft cruciaal.

Welke celebrity vind jij het best gekleed?
Doutzen ziet er vaak perfect uit bij evenementen maar het eigenzinnige van Sylvia Hoeks of een Lauren Verster spreken mij ook aan.

Wat is jouw all-time favorite nummer?
Bloom van Radiohead.

Hoe vond je het toen iemand voor het eerst een Tony Cohen stuk kocht en weet je ook nog wie dat was?
Ik weet helaas niet meer wie dat was. Het voelt, nog steeds, als een enorm compliment als ik iemand iets zie dragen in de vrije wereld (buiten de catwalk en evenementen om). Vaak zie ik alleen de gestylde, professionele versies (vaak modellen) met betrekking tot mijn kleding.

Wat doe je als je een keer een dagje vrij bent?
Ik houd van het strand maar ook van thuis zijn. Vaak maak ik een combinatie van beide opties.

Welke kleur beschrijft jou het meest en waarom?
Ik houd van verschillende schakeringen binnen één kleur en dan het liefst zwart.

Amsterdam of New York? En waarom?
Ik hou van beide. Voor werk en mode zeker New York maar voor vrije tijd Amsterdam.

Wat is de ultieme modetip die jij vrouwen kunt geven?
Wat je ook draagt, zorg dat jij jezelf voelt in je outfit. Zekerheid en makkelijkheid uitstralen is alles. Draag het liefst wel kleding gemaakt van mooie materialen. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar een soort van 'understated luxury'. 

Beeld via Tony Cohen

Deel dit artikel
Back to top