Beauty

Wat te eten om gezond en glanzend haar te krijgen?

Er zijn tal van producten op de markt die mooi haar beloven en daar zijn we uiteraard heel blij mee. Maar mooi haar begint allereerst met de juiste voeding. Daarom hebben wij voor je op een rijtje gezet wat je moet eten om je hair goals te bereiken!

1. Biotine
Biotine houdt de huid en het haar gezond. Volg daarom een evenwichtig dieet met biotinerijke voedingsmiddelen als eieren, amandelen en avocado’s. Er is trouwens maar een klein percentage van mensen die een tekort aan biotine binnenkrijgt. Dus probeer je aan het dieet te houden, en laat de supplementen links liggen, want een overschot heb je niets aan...we plassen dit namelijk gewoon weer uit.
 
2. Foliumzuur en ijzer
Foliumzuur en ijzer hebben een bevorderlijke werking op de aanmaak van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar je hoofdhuid, en je raadt het vast al; dit werkt stimulerend voor de haargroei. Bij een tekort aan ijzer kunnen vrouwen –met name in de vruchtbare jaren- last krijgen van haaruitval. Spinazie is één van de hoogste voedselbronnen van foliumzuur en ijzer. Dus veel spinazie eten! Niet zo een spinazie-eter? Probeer eens een groene smoothie. Oh, en daar hebben we trouwens een heerlijk receptje voor:

-  1 banaan
-  handvol spinazie
-  200ml kokoswater
-  theelepel lijnzaad
-  theelepel honing

Smakelijk drinken!
 
3. Eiwit
Eiwit is van groot belang voor alle celgroei, in het bijzonder de celgroei van je haar. Ons haar krijgt z’n structuur van de eiwitsoort keratine, een tekort hieraan leidt tot trage haargroei plus zwak en dun haar. Voedingsmiddelen rijk aan eiwitten zijn kip, varkensvlees en mager rundvlees. Echter, als je vegetariër bent –of gewoon niet zo een vleeseter- ; linzen, tofu, en soja zijn ook rijk aan eiwitten.
 
4. Vitamine C
Vitamine C wordt gebruikt voor de aanmaak van collageen, wat helpt onze haarzakjes gezond te houden waardoor de haargroei wordt bevorderd. Uiteindelijk resulteert dit in sterke lokken die niet splijten. Vitamine C vind je niet alleen in sinaasappels, ook paprika’s en tomaten zitten hier boordevol mee.
 
5. Vitamine A
Vitamine A is essentieel voor de haarcelgroei en een gezonde hoofdhuid. Een tekort hieraan kan leiden tot droog, futloos haar. Echter, teveel Vitamine A kan leiden tot haaruitval. Belangrijk dus om de juiste balans te vinden. Zoete aardappelen, kool, en wortelen zijn uitstekende bronnen van bèta-caroteen (dit wordt in ons lichaam omgezet in Vitamine A).
 
6. Zink
Zink is goed voor het gehele lichaam en helpt daarom ook bij het herstellen van het haar en bevorderen van de haargroei. Oesters, krab, mosselen en andere schelpdieren zijn rijk aan zink en in het algemeen een goede bron van magere eiwitten. Twee vliegen in één klap dus!

 
Wat eet jij om je haar gezond te houden?

Beeld: Thinkstock

Deel dit artikel
Back to top