Fashion

5 tips die 'nee' zeggen makkelijker maken

"Kan je dit misschien even voor me doen? Ik heb het over een uurtje nodig," krijg je te horen van je baas. En terwijl je weet dat jouw eigen to-do list niet eens haalbaar is, geef je toch toe om er direct spijt van te hebben. Waarom is 'nee' zeggen soms toch zo moeilijk?

Duidelijk 'nee' zeggen hoeft geen reden te zijn waarom anderen een negatief beeld van je zouden krijgen. Het is een teken van zelfverzekerdheid omdat je je grenzen durft aan te geven en wat is daar nou mis mee? We waarderen eerlijke mensen allemaal, dus 'nee' zeggen is a good thing!

Career Girl Daily komt met 5 tips waarmee 'nee' zeggen stukken makkelijker wordt:

#1 Wees duidelijk

Spreek het uit. Draai er niet omheen en zeg 'nee' direct. De andere persoon verdient duidelijkheid en zou het enorm waarderen als je direct eerlijk en clear bent.
 
#2 Breng het overtuigend
Zie #1, gebruik geen woorden zoals 'misschien' of 'hangt er vanaf'.


#3 Blijf positief
Ondanks dat je 'nee' zegt, breng het positief. Als je ergens wel mee kunt helpen, noem het en leg uit waarom je de persoon op dat moment niet kunt helpen.
 
#4 Blijf bij je eerste argument
Als een persoon je blijft pushen om je antwoord in 'ja' te veranderen, houd dan vast aan je eerste argument. Don’t make stuff up en draai er niet omheen, wees duidelijk in de reden waarom je 'nee' hebt gezegd en blijf daarbij.

 
#5 Stop de pusher
Pushers zijn de verschrikkelijkste mensen (tenzij het in jouw voordeel werkt). Als de persoon je blijft pushen in iets waartegen je 'nee' hebt gezegd, geef dan gewoon aan dat hij of zij moeten stoppen met doordrammen en dat je een volle agenda hebt. Tijd om te discusseren heb je dus niet en dat is precies waarom je eerste antwoord 'nee' was en blijft.


Heb jij nog een tip? Laat het ons weten!

Deel dit artikel
Back to top