Fashion

Interview met de New Yorkse paradijsvogel Iris Apfel

Iris Afpfel is 93 jaar en wordt wereldwijd geroemd om haar unieke en persoonlijke stijl. De exentrieke brillendraagster is een stoffenontwerpster en nog steeds aan het werk. Albert Maysles besloot de vrolijke paradijsvogel te volgen met een camera en schoot een documentaire over haar leven die eind deze maand in première gaat. Wij kunnen niet wachten om deze te zien.
 
Iris zit ondanks haar leeftijd nog steeds regelmatig front-row en is een graag geziene gast in de modeindustrie. Ze staat bekend om haar exentrieke stijl. Zij is fan van brillen en armbanden, hiervan kan zij er nooit genoeg hebben. Haar witte korte haar en grote brilmonturen zijn haar trademark. Online beauty website Violet Grey interviewde het stijlicoon, hieronder een gedeelte van het interview met de geweldige Iris Apfel. Zij is het bewijs dat stijl geen leeftijd kent maar tijdloos is.
 
 
Hoe vond je het om het onderwerp van een documentaire te zijn? Vond je de camera’s om je heen vervelend of fijn?
Het was geweldig, het was pijnloos. Ik ging gewoon mijn gang en dat werd gefilmd. Van te voren wist ik ook niet welk beeld gebruikt zou worden. Albert Maysles (regisseur van de documentaire) werkt niet met scripts, hij nam gewoon veel beeld op.
 
Wiens stijl bewonder jij?
Ik bewonder niet echt iemand. Er zijn niet zoveel mensen met een originele stijl. Vroeger keek ik wel tegen een paar mensen op, zoals Pauline de Rothschild en Millicent Rogers.
 
Wat zou je vrouwen adviseren om een eigen stijl te ontwikkelen?
Je moet er hard aan werken, veel experimenteren en niemand kopiëren, anders is het niet je eigen persoonlijke stijl. Je moet verschillende dingen uit proberen en niet bang zijn om de plank mis te slaan. Uitvinden wat bij je past, wat je durft, of mensen naar je kijken en hoe ze op je reageren. Je moet weten hoeveel tijd je aan je stijl wilt besteden. Als je dat allemaal te veel moeite vindt, of je voelt je er ongemakkelijk bij, dan zeg ik altijd; je kunt beter gelukkig zijn dan goed gekleed.
 
Hoe lang doe je op een gewone dag over om je outfit uit te kiezen?
Ik ben heel erg snel, weet niet precies hoe lang i er over doe, maar niet lang. Maar ik heb nog nooit een ‘gewone’ dag in mijn leven gehad. I ben absoluut geen fashionista, ik denk niet de hele dag over kleding na. Ik hou gewoon van kleding en ik vind mode fun en een verrijking in het leven.
 
Hoe beslis je hoeveel armbanden je gaat dragen?
Ik pak meestal gewoon een handvol puur op hoe ze eruit zien. Dan doe ik ze om en wissel ik weer een aantal. Ik denk er niet over na, ik heb geen regels en richtlijnen.
 
 
Lees het volledige interview met Iris Apfel op VioletGrey.com.
Deel dit artikel
Back to top