Fashion

Zo maak je van wakker worden een fijne ervaring

Heb jij ook zo'n moeite met wakker worden in de ochtend? Je wekker gaat en het liefst wil je doorslapen of tenminste nog een poosje blijven liggen. Maar 9 van de 10 keer kan dit niet. Wij geven je tips waardoor je veel gemakkelijk uit je bed komt. 

En deze tips zijn niet alleen voor mensen met clinomania onder ons. De manier van wakker worden heeft veel invloed op de rest van je dag, dus iedereen heeft hier wat aan. 

Stop met snoozen
Je hebt het vaak eerder gehoord. Maar we zeggen het gewoon nog een keer: de snooze knop is niet jouw vriend. Die extra vijf of tien minuten in bed zorgen er alleen maar voor dat je chagrijniger wordt. Wanneer je de eerste keer wakker wordt, komt er een golf van hormonen vrij die aangeven dat het tijd is om de dag te starten. Wanneer je het tegenovergestelde doet en dus in bed blijft liggen, voel je uiteindelijk alleen maar slechter.

Zo maak je van wakker worden een fijne ervaring

Word op het juiste moment wakker
Eén van de redenen dat je je verzet tegen de wekker is waarschijnlijk, omdat je niet op het juiste moment wakker wordt. Je gaat tijdens het slapen door verschillende stadia en eigenlijk wil je wakker worden wanneer je licht slaapt. Maar je wekker weet dat natuurlijk niet... Gelukkig zijn er tegenwoordig apps voor die dat wél kunnen en jouw slaapcyclus tracken. Jij geeft aan dat je rond 6:30 wilt wakker worden en de app maakt jou wakker wanneer je in je lichtste slaap zit rond dat tijdstip. Daarnaast zorgt een luid alarm voor adrenaline of hartkloppingen en daardoor voor een vervelend gevoel.

Zo maak je van wakker worden een fijne ervaring

Word wakker in natuurlijk licht
Een ander punt is wakker worden door natuurlijk licht. Het klinkt misschien minder logisch dan het is, maar licht zorgt ervoor dat je lichaam stopt met het aanmaken van het slaaphormoon melatoline. Wakker worden door licht is veel aangenamer dan wakker worden door geluid. Als met je gordijnen open slapen geen optie is, dan zijn er altijd nog wake-up lights.  Een lamp die natuurlijk licht en de zonsopgang nabootst.

Zo maak je van wakker worden een fijne ervaring

Creëer een ochtendritueel
Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken, dan kom je je bed wel uit. Het maakt niet uit wat het is, zolang je het maar leuk vindt om te doen. Dit kan een korte Yoga sessie zijn, een heerlijk ontbijt, een warme douche, een wandeling of gewoon een momentje voor jezelf met een koffie en een magazine. Wanneer je iets écht fijn vindt om te doen, vind je vanzelf iedere minuut die je langer in je bed doorbrengt zonde, want die had je ook kunnen besteden aan datgene wat je leuk vindt. Wanneer je het een paar keer hebt gedaan, kom je erachter dat je veel meer energie krijgt van gelijk opstaan en direct in beweging komen. 

Zo maak je van wakker worden een fijne ervaring

Wees consistent
De meest efficiënte manier om gemakkelijk wakker te worden is om een slaapschema te hebben. Dat betekent naar bed op hetzelfde tijdstip en opstaan op hetzelfde tijdstip. Zo kan je lichaam wennen en onstaat er een ritme. Het beste is om ook in het weekend op dit tijdstip wakker te worden. Kortere nachten kunnen beter worden opgelost door het ritme aan te houden, dan om extra lang te gaan slapen. Uitslapen gooit namelijk het ritme in de war en dat is -helaas- slecht nieuws voor jouw luie zondag. 


Slaap lekker ;)

Deel dit artikel
Back to top