Fashion

40 manieren om direct geld te besparen

December is altijd een dure maand en daarom moeten we in januari vaak een pas op de plaats maken. Maar 'geld sparen' of 'minder uitgeven' behoren ook tot de goede voornemens van veel mensen. Herkenbaar? Dan helpen wij jou heel graag een eindje op weg! 

Natuurlijk is het belangrijk om alleereerst jouw financiën voor jezelf op orde te hebben en te weten wat er binnenkomt en dus wat je kunt uitgeven. De volgende stap is dan om te weten hoe je op korte termijn geld kunt besparen, wanneer je krap bij kas zit of je je oog hebt laten vallen op die ene blazer van Zara of MAC lippenstift. Dit zijn tips die gemakkelijk toe te passen zijn! Ze klinken heel logisch, maar nu nog doen. 

1. Laat manicures en pedicures even voor wat het is en doe je eigen nagels. Maak er een avondje voor jezelf van. Muziekje op, kaarsje aan, masker op het gezicht en doe dan in alle rust je nagels. 

2. Luister naar je favoriete muziek via gratis kanalen. Zoals YouTube en Spotify in plaats van het te kopen via iTunes, waar je al snel 0,99ct per nummer betaald.

3. Ga niet zomaar langs Zara, Forever21, Mango en H&M. Tenzij je echt iets 'nodig' hebt en laten we eerlijk zijn wanneer heb je ooit echt iets nodig? Maar mocht je niet zonder die camel coat kunnen, dan is dat bezoekje veroorloofd.

4. Koop geen voorgesneden producten. Zet die lazy mode uit, pak een mes en snijd zelf die appel, mango of champignons. Heb je iets aan je handen? 

5.  Stop met het kopen van waterflesjes. Er komt prima water uit de kraan, dat je gewoon kunt drinken.

6. Als je weet dat je een trendy item maar één of twee keer gaat dragen, koop het niet. We snappen dat je verliefd bent en dat het een heel mooi item is, maar nee. Zorg ervoor dat je investeert in items waarvan je weet dat je ze kunt combineren en vaak zult dragen, zoals een goede sjaal, boots of tas.

7. Een stuk zeep is goedkoper dan vloeibare zeep. En bovendien beter voor het milieu!

30 manieren om direct geld te besparen

8. Beperk de oppervlakte die verwarmd moet worden. Doe de deuren dicht van ruimtes die je niet gebruikt, zodat deze niet door de verwarming verwarmd hoeven worden.

9. Neem afscheid van de sportschool. Maak je geen gebruik van je sportabonnement? Zeg hem dan op. Het is niet de bedoeling dat je gaat sponsoren. Ga buiten hardlopen (er zijn genoeg gratis apps voor hardlopen) of ga thuis trainen met een home workout video van YouTube.

10. Zet overbodig stroomvretende apparaten uit. Zet de tv uit als je er niet naar kijkt, doe het licht uit als je niet in de ruimte bent. Maak hier een automatisme van en je merkt het niet eens.

11. Kijk sowieso minder tv. Televisie vreet stroom en je krijgt minder mee van de reclames (die jou misschien wel beïnvloeden?)

12. Check jouw telefoonrekening. Bekijk jouw telefoonabonnement en check of het nog steeds bij jou past. Wie weet gebruik je minder minuten/MB's en kan dit aangepast worden? Of andersom: zit je er iedere maand overheen dan kun je beter een groter abonnement nemen, want kosten buiten het abonnement zijn altijd duurder.

13. Zorg ervoor dat je rekeningen direct betaalt. Zodat je niet een boete krijgt, want dat is pas echt geld weggooien.

14. Koppel de laptop los van het stroom als de batterij opgeladen is. Vaak leggen we onze notebook aan de oplader en vergeten we het los te koppelen wanneer deze 100% is. Dan kan de laptop nog heel wat uurtjes door, zonder dat het je stroom kost.

15. Ga je op avontuur? Je hoeft niet alles nieuw te kopen. Leen een backpack, koffer, surfplank, ski's of tent van je vrienden of familie en als dat niet werkt, kijk op Marktplaats. Hier vind je ze voor een prikkie.

30 manieren om direct geld te besparen

16. Verkoop boeken en DVD's op Marktplaats. Tenzij het om een kookboek gaat of workout DVD, weet je dat je het niet nog een keer gaat lezen of bekijken.

17. Doe geen boodschappen wanneer je honger hebt. Je komt met veel meer thuis dan je nodig hebt. Echt.

18. Eet minder vlees. We willen geen vegetariër van je maken, maar vlees is nu eenmaal kostbaarder dan kip of een omelet.

19. Doe je losgeld in een potje. Al het muntgeld onder 50 cent is alleen maar een last om bij je te dragen. Doe het daarom in een potje en breng het één keer per maand naar de bank.

20. Ga op de markt staan en verkoop daar al je overbodige kleding. Alle accessoires, tassen, kleding en schoenen die je niet meer draagt kun je omzetten in geld!

21. Nodig je vrienden thuis uit. Buiten de deur eten en drinken kost altijd meer en een fles wijn kost in een restaurant minstens 20 euro, terwijl je in de winkel voor 5 euro een prima wijntje hebt. Hetzelfde geldt voor sterke drank. Voor de prijs van twee baco's in een bar, heb je een liter Bacardi in de slijterij.

22. Ruil kleding met vriendinnen. Ben jij een shopaholic en vernieuw jij je kast het liefst iedere week? Stel je vriendinnen voor om kleding (tijdelijk) te ruilen.

23. Stop met dagelijks coffee-to-go halen. Maak je eigen latte of koffie thuis en investeer in een meeneembeker. Reken maar eens uit hoeveel je kwijt bent aan al die coffee-to-go's op maandbasis!

24. Maak je eigen highlighter. In plaats van het aanschaffen van een dure highlighter kun je je eigen variant maken door gouden oogschaduw te mengen met vaseline of kokosolie.

25. Laat je niet gek maken door sale. Je koopt alleen maar dingen die niet nodig hebt.

26. Stap op de fiets! Gebruik je fiets in plaats van de tram, metro of taxi. En het is nog goed voor je ook. Beweging en een frisse neus!

27. Neem minstens 2x per week je eigen lunch mee naar werk. Zo voorkom je dat je een (lekker dat wel) duur belegd broodje afhaalt bij de biologische bakker om de hoek of een soepje haalt bij dat hippe tentje.

28. Koop vliegtickets zo vroeg mogelijk. Last-minute boeken kost je altijd meer.

29. Laat je auto regelmatig checken. En check zelf regelmatig je bandenspanning en oliepeil. Deze kleine dingen kunnen de levensduur van je auto verlengen.

30. Stop met roken (of drugs). Het is slecht voor je gezondheid, het is slecht voor je huid en kost je klauwen met geld. Kortom, waarom deed je het ook alweer?

30 manieren om direct geld te besparen

31. Houd (bonus)aanbiedingen van supermarkten in de gaten. In heel veel apps en op websites kun je de aanbiedingen van volgende week zien. Plan je maaltijden op de aanbiedingen van die week. Maak er een sport van!

32. Minimaliseer uiteten gaan en afhalen. We snappen dat jij als business woman niet altijd (of bijna nooit) zin hebt om te koken. Maar vervang één keer in de maand dat diner door een etentje thuis en vervang één afhaalmaaltijd door een super gemakkelijk receptje. Je merkt het meteen in de portomonnee!

33. Gooi die gebroken blusher of bronzer niet meteen weg. Heb je je make-up tasje laten vallen? Zo fix je gemakkelijk je gebroken make-up.

34. Probeer één dag in de week niets uit te geven. Natuurlijk moet je dit een beetje vooruit plannen (qua eten). Download een film in plaats van een bezoekje naar de bioscoop, spreek thuis af in plaats van in een bar en maak een boswandeling in plaats van een bezoekje te brengen aan de sauna.

35. Maak je koelkast of voorraadkast leeg. Je zult verstelt staan van hoeveel maaltijden jij nog in elkaar kunt flansen van wat je hebt!

36. Kijk of je oude kleding kunt omzetten in 'nieuwe' kleding. Kun je iets afknippen, ombouwen of herontdekken wat je al hebt? Vraag of je moeder (of vader) nog een zwarte (oversized) blazer heeft hangen in plaats van hem meteen nieuw aan te schaffen.

37. Wees lief voor je kleding, zodat je kleding mooi blijft en langer meegaat. Was je kleding volgens het wasvoorschrift en hang het uit in plaats van op de grond te gooien.

38. Gebruik glossy's voor inpakpapier. Een rol inpakpapier kost maar een euro, maar toch, die glossy's heb je al thuis liggen en die pagina's kunnen perfect als cadeaupapier dienen. Wie het kleine niet eert...

39. Vraag om giftcards van je favoriete winkels, voor je verjaardag, kerst of andere gelegenheden. Zo voorkom je dat je onnodige spullen krijgt én zelf geen geld hoeft uit te geven aan je favoriete producten of items.

40. Wees financieel onafhankelijk. Ookal heb je een partner die meer verdient of krijg je zo nu en dan een extraatje van je ouders. Zorg dat je er niet op gaat rekenen en meer gaat uitgeven dan dat je werkelijk hebt.

Deel dit artikel
Back to top