Fashion

Dit is waarom jij verkouden wordt als het kouder wordt

Ken je dat? Je voelt je de hele zomer kiplekker en ZODRA het herfst is begin je te snotteren.. keelpijn.. hoofdpijn. Je wordt ziek! Maar waarom? We hebben altijd geleerd dat je een 'koutje vat', maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Bestaat er überhaupt zoiets? 

Het antwoord is kortgezegd: Nee! Maar toch ook weer ja! Het is zeker zo dat je in de winter sneller ziek wordt, maar het aantal virussen (vaak over de honderd griepvirussen!) blijft gelijk als in de zomer. Waarom worden we dan met z'n allen ziek in de winter? En hoe is dit wellicht wel te voorkomen? 

 

 

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar dit fenomeen en wat in de jaren '60 al eens ontdekt is en nu weer is herontdekt, is dat je een virus niet kan oplopen door koud weer. Een virus loop je op door iemands hand te schudden of door besmette luchtdeeltjes die je inademt (en in de winter is die kans groter omdat we meer binnen zitten met elkaar in afgesloten ruimtes). Maar de buitentemperatuur kan het ziek worden vervolgens zeker in de hand werken, doordat bij een dalende lichaamstemperatuur de genen die antistoffen aanmaken minder goed functioneren. 

Kortom: Niet te veel binnen zitten deze winter EN vergeet de oudste truc uit de trukendoos niet... Handen wassen! 

 

 

 

Bron

Deel dit artikel
Back to top