Fashion

Fantasierijke brieven Lewis Carroll

Met 43/4e kus - Lewis Carroll is natuurlijk bekend van Alice in Wonderland. Wat veel mensen niet weten, is dat hij zijn fantasie niet alleen professioneel gebruikte, maar dat hij ook meer dan 100.000 brieven schreef. Een groot deel van deze brieven was gericht aan kinderen. De 150 beste brieven hiervan zijn gebundeld in een boek.
Brieven als raadsels, in Elvenschrift en met tekeningen. Lewis Carroll moet behoorlijk wat tijd besteed hebben aan de eindeloze hoeveelheid brieven. Hij schreef brieven die de fantasie van kinderen volledig gebruikten, met rare wendingen en kinderlogica. Ze waren soms net zo bizar als Alice in Wonderland zelf. Hij hield regelmatig hele tirades naar de kinderen, natuurlijk met een grote knipoog. Door de opvolgende brieven zie je dat kinderen hem soms ook niet begrepen en dat hij probeerde een geschrokken kind weer gerust te stellen.
Zo schreef hij aan Agnes Hull van 10 jaar:
Mijn lieve Agnes, Eindelijk ben ik erin geslaagd om je te vergeten! Het was hard werken, maar ik heb 6 'lessen-in-vergeten' genomen, voor een halve kroon per les. Na drie lessen vergat ik mijn eigen naam, en ik vergat naar de volgende les te gaan. Dus zei de professor dat ik opschoot: 'maar ik hoop', voegde hij er aan toe, 'dat u niet zult vergeten voor de lessen te betalen!'
Met 43/4e kus is een lief boek met heel erg veel fantasie. Uit het boek krijg je het gevoel dat Carroll de kinderen wilde inspireren om onafhankelijk te denken. Iedereen zou wel zo'n oom of kennis willen hebben. De brieven zijn natuurlijk geschreven in de 19e eeuw, daardoor lees je tussen de regels door ook hoe de maatschappij van toen in elkaar zat. Het boek is prettig leesplezier en opent een ongekende wereld van creativiteit voor de lezers van Lewis Carroll.
Lewis Carroll Met 43/4e kus wordt uitgegeven door De Bezige Bij. ISBN 9-7890-23-468-14-1.

Deel dit artikel
Back to top