Fashion

Drinkwijzer app

Veel misverstanden rond alcoholgebruik - Nederlanders blijken nog niet goed op de hoogte te zijn van de feiten rondom alcohol. Bijvoorbeeld over rode versus witte wijn, of hoeveel alcohol een bepaalde drank bevat. Dit blijkt uit onderzoek van het initiatief Drinkwijzer.info. Een paar voorbeelden: veel Nederlanders denken dat in een standaardglas whisky meer alcohol zit dan in een glas wijn, bier of jenever en men is ervan overtuigd dat één jenever gelijk staat aan twee biertjes. Ook denkt zeven van de tien ondervraagden dat rode wijn beter is voor de gezondheid dan bijvoorbeeld witte wijn.
Drinkwijzer komt in deze maand waarin traditioneel veel alcohol wordt gedronken met een app die mensen bewuster moet maken van hun drankgedrag om zo te komen tot verantwoord alcoholgebruik. Dit is de eerste drank-app in Nederland die inzicht geeft in het drankgedrag en mensen op speelse wijze in aanraking brengt met feiten en fictie omtrent alcohol.
Elke dranksoort kent een gebruikelijke hoeveelheid, ook wel standaardglas genoemd. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe kleiner het glas. Sterke drank wordt daarom in een kleinere hoeveelheid geschonken dan bier of wijn. Het maakt niet uit of je dus whisky, wijn of bier drinkt; je krijgt dezelfde hoeveelheid alcohol binnen. Weinig mensen zijn op de hoogte van het feit dat deze gebruikelijke hoeveelheden nagenoeg evenveel alcohol bevatten. Daarvan is 60 procent van de Nederlanders niet op de hoogte.
Via de Drinkwijzer app, te downloaden via www.drinkwijzer.info, weet je al snel wat je eigen (thuis)drinkgedrag is. Zo kan via de app onder andere een eigen drinkdagboek bijgehouden worden waarin je precies kunt zien hoeveel je exact drinkt.
www.drinkwijzer.info

Deel dit artikel
Back to top