Fashion

Regina Spektor: Begin to Hope

cd - Regina Spektor is de Russische dame die momenteel in de muziekbladen door concullega-muzikanten bejubeld en geprezen wordt. Niet zonder reden doen wij hier aan mee. Blij zijnde dat het speciale en meeslepende geluid van Regina Spektor nu meerdere oren zal bereiken...
Op negenjarige leeftijd verhuisde ze tijdens de Perestroika van Moskau naar de Bronx in New York. Geen onbelangrijk detail in haar leven, dat een zeer grote invloed op haar muziek heeft. Uiterst bijzondere muziek, want Regina leerde op haar zesde piano spleen en beatboxt daar nu rustig over heen.
Ondanks dat Regina altijd al bezig was met muziek, besloot ze zich echt over te geven aan het liedjesschrijven tijdens een reis naar Israël waar ze geinspireerd werd door Ani DiFranco en Joni Mitchell. In 2001 bracht ze haar eerste album 11:11 in eigen beheer uit, nergens meer te krijgen overigens. Snel volgde Songs, en in 2004 Sovjet Kitsch dat uiteindelijk bij een label terechtkwam.
In juli 2006 is er Begin to Hope, een van melancholiek doorweekt en uitzonderlijk album. Haar teksten zijn, in tegenstelling tot de vele andere zelfmelij-hebbende singer songwriters, dit keer eens niet autobiografisch, maar gebaseerd op haar zelf verzonnen verhalen en dromen. Het theatrale drama-gehalte doet soms ietsje denken aan Dresden Dolls, maar de meisjesachtige gekkigheid weer aan Bloem de Ligny. Echt te vergelijken is Regina met niemand, het is een apart type, dat nooit in een hokje te proppen valt. Haar muziek bevat dan ook vele diverse invloeden, van klassieke muziek tot folk, en van hip hop tot, natuurlijk, Russische volksmuziek.
Begin to Hope is een heel fijn luisteralbum, met meezingtoppertjes als On The Radio en Fidelity, uptempo nummer Hotel Song en het meer krachtige That Time met bijne Futureheads-achtige gitaarloopjes. Niet te vergeten de tekst; Do You Remember That Time That You O.D.’d? Prachtig album, wellicht eentje die in vele eindlijstjes van dit jaar terecht komt.
Hou haar Myspace in de gaten voor tourdata, dikke kans dat de roodharige schone binnenkort eens in de Paradiso of Melkweg staat.

Deel dit artikel
Back to top