Fashion

Festicumex: muzikale kunstmanifestatie

Eindhoven - Op het eerste gezicht ziet Festicumex er uit als een normaal openluchtfestival. Dat vertrouwde aanzien levert de mogelijkheid om het op een luchtige wijze te vervormen tot iets verrassends; Festicumex. Het gaat in dit festival in de eerste plaats om de muzikale ‘performerende’ en beeldende kunst. Drie dagen lang staat de ruimte in en rondom het Van Abbemuseum in het teken van de driedaagse beeldende kunstmanifestatie waarin de ‘cumbia experimentales’-muziek centraal staat. Het festival vindt plaats op 30 juni en 1 en 2 juli.
Festicumex is een unieke samenkomst van binnen- en buitenlandse musici en performers. Zij zullen het museum gedurende drie dagen transformeren tot een experimentele maar toegankelijke omgeving waarin de cumbia-klanken zullen werken als een veel omvattend onpeilbaar kunstwerk. Organisator en kunstenaar Dick Verdult: “Wat we voor ogen hebben is een grootschalige performance die het idioom van een festival volgt. In drie dagen zal binnen en buiten het museum een programma te zien zijn waarin het belangrijkste bestanddeel muziek is. In een uitwisseling van Argentijnse muzikanten met allochtone musici zullen verschillende cumbia-bands worden samengesteld. Zij zullen uitvoerig repeteren, waarna ze zich zullen presenteren als bestaande bands met namen als ‘Hygienica Gonzalez’, de ‘Onderontwikkelden van het Noorden’ en de ‘EindeNabij Boys’. Clichés zullen worden omgebogen, leugens worden met graagte waarheid, het onbegrijpelijke wordt een stimulans.”
Festicumex is samengesteld door Eindhovenenaar Dick Verdult in samenwerking met het Van Abbemuseum, in het kader van de Eindhoven Projecten. Deze projecten maken deel uit van het beleid van het Van Abbemuseum, om op deze manier de band met de regio Eindhoven verder te versterken. Op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli begint Festicumex in de middag en duurt tot in de kleine uurtjes. Op zondag 2 juli gaat het evenement naadloos over in de manifestatie ‘Doe de Dommel’.
De toegang voor dit festival en het Van Abbemuseum tijdens Festicumex is geheel gratis. Het Van Abbemuseum is gelegen aan de Bilderdijklaan 10 te Eindhoven.

Deel dit artikel
Back to top