Fashion

John Frieda City Trip: New York staat online!

Naast de fantastische winkelstraten, galeries en restaurants kent New York natuurlijk ook een aantal bijzondere toeristische trekpleisters. Een van de belangrijkste is waarschijnlijk wel het Vrijheidbeeld. Het Vrijheidsbeeld was in 1886 een geschenk van het Franse volk ter viering van de alliantie die leidde tot de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika. Beeldhouwer Frédéric Bartholdi putte zijn inspiratie voor het beeld uit een van de antieke wereldwonderen, de Kolossos van Rhodos. De fakkel symboliseert de Verlichting, de zevenpuntige kroon geeft de continenten aan. Het beeld is 50 meter hoog en weegt 2225 ton, alleen al haar wijsvinger is 2,5 meter lang! Om het beeld te bezoeken ben je een aardig bedrag kwijt en zo bijzonder is het niet, maar je kan het Vrijheidsbeeld van heel dichtbij gratis zien vanuit de Staten Island Ferry die vaart tussen Manhattan en Staten Island. Met de Ferry heen en weer duurt 55 minuten.
Geen vrolijke maar wel een zeer bijzondere plek is Ground Zero, de plek waar tot 11 september 2001 het WTC stond. Vanaf de straat en achter hekken kun je de rampplek aanschouwen en de bijna 3000 slachtoffers herdenken. Gebouwen om Ground Zero heen zijn, ruim drie jaar later, nog steeds niet helemaal hersteld. De impact van de ramp en angst voor een volgende terreur aanslag is hier heel duidelijk voelbaar. Nergens anders in New York lopen zoveel beveiligingsmensen rond. Iedere auto die langer dan nodig stil staat wordt uitvoerig besnuffeld door herdershonden. De straatkioskjes rond Ground Zero bieden allerlei souvenirs ter nagedachtenis aan 9-11, en I love NY shirts.
Sinds de aanslag op het WTC is het Empire State Building het hoogste gebouw in NYC. Het gebouw van 102 verdiepingen is 417 meter hoog. Voor $12,- stap je in de hogesnelheidslift en zoef je naar de 86e of 102e verdieping. Hier kan je genieten van een prachtig uitzicht en krijg je meteen een goed inzicht in het stratenplan van Manhattan! Het Empire State Building is 365 dagen per jaar, van 09:30 uur tot 23:15 uur, geopend.
Is het mooi weer dan is het Central Park, tussen 59th en 110th St, leuk om naartoe te gaan. Het park is supergroot waardoor je er lekker kan wandelen, skeeleren of, zoals veel New Yorkers doen, ‘s ochtends vroeg gaan joggen. Ook kan je er roeien en in de winter schaatsen. Natuurlijk hoef je niet superactief te zijn om je in dit park te vermaken, je kan bijvoorbeeld ook naar de dierentuin, zitten op één van de duizenden bankjes, kijken naar één van de standbeelden of tijdens de lunch lekker gaan picknicken. Neem een extra broodje mee voor de eekhoorntjes, deze diertjes zijn tam en eten zo uit je hand. In Central Park kan je even lekker ontsnappen aan de drukte van de stad.
‘S Avonds is het erg leuk om te kijken op Times Square. Dag en nacht schreeuwen lichtreclames hier hun boodschap uit. Met het onderhoud van alle reclameborden houden meer dan 20 elektronica-bedrijven zich bezig! Dagelijks passeren minstens 1,5 miljoen mensen te voet, in auto's en bussen Times Square. Op oudejaarsavond 1904 werd de Times Tower met vuurwerk feestelijk geopend. Hier kwam een grote groep mensen op af en een traditie was geboren. Ieder jaar stroomt op oudejaarsavond Times Square helemaal vol met mensen die komen kijken naar een verlichte bal die één minuut voor twaalf omlaag begint te zakken en precies klokslag twaalf beneden is. Ongeveer 500 miljoen volgen dit schouwspel op televisie.
Erg leuk en ook heel erg Amerikaans om te doen is hier naar één van de vele bioscopen te gaan, zo zijn wij naar de film ‘Open Water’ gegaan in Loews Cineplex, 1540 Broadway op 46th St. Deze Bioscoop heeft maar liefst 26 zalen! Het leuke van naar de bioscoop gaan in Amerika is dat er films draaien die pas over een half jaar op z’n vroegst in Nederland te zien zijn. Open Water is een absolute aanrader zeker voor iedereen die van duiken houdt! En heb je nog nooit gedoken maar was je het wel ooit van plan eens te gaan uitproberen, lekker veilig op vakantie met zo’n klasje mee op een boot? Na het zien van deze film zal je wel 10x nadenken voor je duiken als hobby neemt. Een bioscoopbezoekje is natuurlijk niet af wanneer je er geen popcorn bij besteld en ‘Large’ betekent dat je een bak krijgt zo groot als een emmer!
Broadway is The place to Theatre! Deze brede weg die vanaf bijna het zuidelijkste puntje van Manhattan tot aan Harlem loopt en dan vooral het gedeelte bij Times Square, staat sinds de verhuizing van het Metropolitan Opera House naar Broadway in 1883, synoniem voor grote theaterproducties die in New York in première gaan. De bijna 40 Broadway-theaters, die grotendeels overigens niet aan Broadway maar in zijstraten liggen, bieden commercieel en veilig theater. Er zijn natuurlijk ook tal van kleinere theaters elders in Manhattan waar je meer experimentele en kleiner gebrachte voorstellingen kan zien. Als men het tegenwoordig over theaters in New York heeft, spreekt men van Broadway Theaters en off Broadway Theaters. Op www.broadway.com vind je alle shows die op dit moment in New York spelen! (Beeld Times Square)

Deel dit artikel
Back to top