Fashion

Catalaans en Culinair Haarlem

Haarlem - In het eerste weekend van augustus staat Haarlem op zijn kop tijdens de 13 editie van Haarlem Culinair én… Haarlem Catalunya. De meest vooraanstaande Haarlemse restaurants nemen je mee op een culinaire queeste. Van eigenzinnig Javaans bij restaurant Flamboyant, naar Franse wijnen en kazen van het oudste restaurant van Haarlem, Het Goede Uur. Langs de traditionele Japanse keuken van restaurant Nagoya naar de beste Nederlandse broodbakker Van Vessem & Le Patichou. Tapas uit Argentinië. Japas (Japanse tapas) uit Nippon. Ook kun je proeven van de primeur van nieuwkomers als biologisch restaurant Bia Bia en Sushitime.
Haarlem is trouw aan bierbrouw. De brouwersstad besteedt dit jaar ook veel aandacht aan bier, het Haarlemse Jopenbier wel te verstaan. Dit bier, naar de gelijknamige vaten waarin het werd gebrouwen was in de middeleeuwen de belangrijkste bron van inkomsten van de stad en werd later als betaalmiddel voor VOC-kruiden en andere exportproducten gebruikt.
Zondag kun je op de traditionele biermarkt op de Botermarkt speciale bierbrouwsels van regionale bierbrouwerijen proeven. Zaterdag 4 augustus en zondag 5 augustus is er op de Oude Groenmarkt tevens een boekenmarkt. Op het Klokhuisplein is een kunstmarkt waar diverse kunstenaars hun werk te koop aanbieden.
In totaal zullen zeventien bijzondere restaurants uit de Spaarnestad culinaire combinaties creëren. Er is veel belangstelling voor het evenement en dat zal dit jaar alleen maar meer worden, want Haarlem Culinair wordt dit jaar samen georganiseerd met Haarlem Catalunya, een internationaal Catalaans feest in de binnenstad. En dat betekent extra genieten. Parades, kleurige torenhoge menselijke piramides, vuurspuwende draken en uiteraard Catalaanse hapjes en wijn. Op zaterdag 4 en zondag 5 augustus bouwen ruim 600 artiesten uit Catalonië een feestje in Haarlem! Je waant je in Barcelona, danst de Sardana, geniet van concerten en je kunt de Catalaanse waren-/informatiemarkt bezoeken.
Op zaterdag gaat het festival van start met een swingende parade vanaf Parklaan richting Grote Markt. Alle typisch Catalaanse folklore-uittingen zullen aan bod komen, zoals Bastoners, Castellers, Cavallets, Cobla, Colles Sardanistes, Diablos, Dragones, Esbarts, Falcons, Gegants, en Grallers! In 1988 werd het Catalaanse festival voor het eerst op de Dam georganiseerd en vervolgens is elk jaar een andere grote Europese stad als gaststad opgetreden, o.a. Parijs, Brussel, Luxemburg, Manchester en dit jaar dus Haarlem.
Haarlem Culinair is van 2 t/m 5 augustus en Haarlem Catalunya vindt plaats op 4 en 5 augustus. Meer informatie over het Catalaans festival vind je op de VVV van Haarlem.

Deel dit artikel
Back to top