Fashion

Eten wat de Surinaamse pot schaft

Boek - Onlangs is het nieuwe boek 'Wat de Surinaamse pot schaft' uitgekomen. Een novelle over Surinaamse vrouwen in Nederland én een kookboek ineen.
De Surinaamse keuken is hot momenteel! Nu was het er altijd al behoorlijk pittig, maar de laatste tijd is deze 'bouillonblokjeskeuken', zoals er soms naar deze kleurrijke keuken met Creoolse, Aziatische en Afrikaanse invloeden wordt verwezen, steeds populairder. Zo vertoont Imagine IC in Amsterdam op dit moment een tentoonstelling over het beroemde gerecht pom en ook is het jaarlijkse Kwakoe festival weer losgebarsten. Wat nog miste was een boek over vrouwen met een Surinaamse achtergrond, die in Nederland leven, vond Diana Dubois, zelf van Surinaamse afkomst en schrijfster van het boek. 'Er zijn wel boeken over vrouwen die op zoek gaan naar de eigen identiteit, maar die krijgen al snel iets treurigs', zegt de schrijfster. Eten is daarentegen een zeer behapbaar onderwerp en vandaar dat Dubois de twee heeft gecombineerd in haar boek.
Het eerste deel vertelt over de erotische, hilarische, maar soms ook aangrijpende belevenissen van zeven weergaloos optimistische vriendinnen van in de dertig. Een soort Sex and the City setting, maar dan met vrouwen die hun oven voor meer dan opslag alleen gebruiken. De vrouwen zijn van Surinaamse en Nederlandse afkomst en komen op een avond bij elkaar komen om Surinaamse gerechten te bereiden voor de cateringklus van hoofdpersoon Nadia. Tijdens het koken blikken ze terug op vervlogen liefdes en vertellen ze elkaar hun verhalen. Verhalen over lust, illusies, overspel en onmacht. Stuk voor stuk pittige ingrediënten die opvallen door de uiterst herkenbare manier waarop ze zijn geschreven.
Het tweede deel bestaat uit recepten. Ook pittige ingrediënten trouwens. Soulfood! Met klassiekers als roti, Javaanse bami, pom, masoesarijst, petjil en kouseband met zoutvlees. Er zit een verklarende woordenlijst en veel fullcolourafbeeldingen van de ingrediënten in het boek, die de lezer alles vertellen over de minder bekende ingrediënten uit de Surinaamse keuken. Raak dus niet in paniek als je niet weet wat kwie kwie is, Madame Jeanette nog nooit hebt ontmoet of nooit van Dawet hebt gehoord. 'Wat de Surinaamse pot schaft' is te verkrijgen via uitgeverij Dubois en kost € 14,90.

Deel dit artikel
Back to top