Fashion

Aardbeien bij je

Landelijk - Er zijn weer aardbeien! Die zijn er toch het hele jaar denk je nu misschien en dat klopt inderdaad. Het hele jaar wordt deze graag geziene gast ingevlogen uit warme landen. Maar die van eigen bodem, die we hier in de zomer hebben, zijn toch het lekkerst. En dan heten ze ineens geen aardbeien, maar zomerkoninkjes. Met recht, want die ruiken en smaken toch wel even anders dan die allochtone (no offense) aardbeien.
Het seizoen is nu in volle gang en dat bracht delicatessenwinkel Caulils in de Amsterdamse Haarlemmerstraat op het fruitige idee om de vrijdag (zolang het seizoen loopt uiteraard), om te dopen tot Aardbeiendag. Elke vrijdag kan je er de extra lekkere aardbeien van de Brabantse aardbeienteler Jan Robben halen. 's Morgens vroeg geplukt en 's middags in de winkel! Heerlijke Lambada's in plaats van de gebruikelijke Elsanta's die je in de supermarkt vindt. En wellicht en als de natuur het toelaat, andere rassen zoals de Korona (sappig met een zoetzuur aroma), de op de bosaardbei lijkende Mara Des Bois (sterk, kruidig aroma en mierzoet), de ouderwets zure Polka en de friszurige Honeoye. De aardbeien van Robben zijn 'wereldberoemd' in Nederland. Culinaire auteurs komen er voor uit alle windstreken om van de verschillende aardbeien te proeven. Robben heeft zijn zomerkoninkjes het liefst op zijn Oudhollands: op een vers witte boterham, de aardbeien met de duim erin geprakt.
Hieronder drie overheerlijke zomerse recepten voor de fruitige zomerkoninkjes:
Aardbeien met jonge bladspinazie en geitenkaas
Was de spinazie en snijd de aardbeien in tweeën. Maak een dressing van wat olijfolie en een beetje balsamico, zout en zwarte peper. Verkruimel een zacht jong geitenkaasje boven de salade en besprenkel met de dressing en maal er nog flink wat zwarte peper over.
Aardbeien met rode wijn
Was aardbeien, snijd ze door de helft en marineer ze in een goede ronde rode wijn, bijvoorbeeld een Salie Salentino uit Zuid-Italië. Voeg wat citroensap en suiker toe en laat marineren en koud worden in de koelkast. Serveer de aardbeien in een groot wijnglas met het sap.
Aardbeiensoep
Pureer twee doosjes aardbeien en voeg wat mousserende witte wijn (Prosecco, Cava) toe. Klop wat crème fraîche los met een scheutje frambozenlikeur en maak er een leuk figuurtje mee in de soep. Leg er wat blaadjes munt in.

Deel dit artikel
Back to top