Fashion

Symposium: Fake Food

Utrecht - Kunst, controversiële hapjes en kweekvlees. Dat zijn de onderwerpen van het symposium 'Voedsel, Kunst en Wetenschap', dat in het kader van de tentoonstelling Genesis op vrijdag 29 juni georganiseerd wordt door het Arts & Genomics Centre in het Centraal Museum Utrecht.
Als je dacht dat travesterende sojabonen het einde waren van de discussie over genetisch gemanipuleerd voedsel heb je het mis. Na moleculaire gastronomie, Slow Food en Raw Food is de nieuwste trend: Fake Food. Ook wel kweekvlees. Voedselkunstenaars, wetenschappers en ethici discussiëren deze avond over de mogelijkheden van uit stamcellen gekweekt vlees. Tijdens het symposium serveren fooddesigners Marlein Overakker en Inez de Jong controversiële hapjes die zijn geïnspireerd op het thema. Controversieel betekent in dit geval ook écht andere koek: prenatale skeletspiercellen van een schaap gekweekt in een afbreekbare polymeer waardoor je een 'semi-living' steak krijgt. Of heb je liever een schaaltje gekweekte spiertjes als snack bij de borrel?
Kweekvlees wordt in een laboratorium gemaakt door stamcellen uit te laten groeien tot vleesweefsel. 'Echt' kunstvlees dus. Daar kunnen de vleesvervangende tofu- en tivallburgers een puntje aan zuigen en vegetariërs vieren feest. Tot het zover is of ooit zal komen is nog maar de vraag. Wie heeft er immers thuis een laboratorium? Men zou een vleesincubator moeten aanschaffen. Maak dus maar alvast plaats tussen de magnetron en de waterkoker op je aanrecht. In deze warme bioreactor stop je 's avonds wat stamcellen van een varken, schaap of ander willekeurig dier van de kinderboerderij om er de volgende ochtend gehakt, worst of andere verrassing uit te trekken.
Ver van je bed? Toch is het kweken van vlees een van de meest baanbrekende ontwikkelingen voor de komende jaren in de voedingsmiddelenindustrie. Op dit moment wordt het ontwikkeld aan Universiteit Utrecht onder leiding van professor Henk Haagsman. Zonder dierenleed en met een minimale belasting van het milieu toch een lekker mals lapje vlees. Welke vleesloze verrassingen staan Volkert nog te wachten als hij vrijkomt!
Ben je een echte foodie, kunstenaar of wetenschapper en wil je meer weten over deze interessante ontwikkelingen? En durf je de culinaire controverse aan? Op vrijdag 29 juni vindt het symposium plaats van 19.00 tot 22.00 uur, in het Centraal Museum in Utrecht. Kosten: € 15, inclusief toegangskaart Centraal Museum (t/m 8 juli), en vier controversiële hapjes en twee drankjes.

Deel dit artikel
Back to top