Fashion

Oesters



Caspar's recept - Of je vindt ze het lekkerste geschenk wat de god Neptunus ooit ons heeft gegeven, of je vindt ze de afschuwelijkste schelpjes gevuld met zout snot en krijgt het met geen mogelijkheid door je strot….Geliefd en vergruisd zo kun je de oester wel noemen.Ik ga proberen om met onderstaand recept iedereen aan de oesters te krijgen….
Zolang de mens op aarde rondloopt heb je al oesters. Mooie platte, verschillende groottes of hele ruige die lijken op de toppen van de Himalaya.
In Nederland kweken we 2 soorten (sinds 1870) de platte met een gewichtsaanduiding in nullen van 2 t/m 6 lux.
En de grillige Zeeuwse oester of ook wel Creuse genoemd. De Creuse met zijn groeiperiode van 2 tot 3 jaar is iets goedkoper terwijl de oplopend dure platte oester een groeiperiode heeft van 5 tot 6 jaar.
Nu kun je natuurlijk een boek schrijven over de geschiedenis en de biologie van de oesters maar in dit stukje wilde ik het ook over het consumeren hebben.
De meest voorkomende manier van serveren is per half dozijn (6) op crushed ijs au naturel met een beetje peper en een citroentje..of met een beetje rode wijn azijn met daarin wat fijn gesneden sjalotten, ook vragen veel Amerikanen naar tabasco en zelfs worchestershiresaus.
Wel moet ik erbij vertellen dat bovenstaande serveer methoden niet bijdragen tot een eerste prettige kennismaking met de oester.
Ik zelf wist niet wat ik met deze mond vol zeewater aanmoest, de eerste keer dat ik ze proefde. Toch hield ik me groot en dus met wat ferme kauwbewegingen slikte ik dit vochtige genot richting de oven van mijn maag (al kokhalzend).
Wat vonden die vooral ouderen toch zo waanzinnig lekker aan dit afschuwelijke gerecht uit de zee? Was het de seksuele vergelijking (voor de mannen dan), stoerdoenerij of de belofte op eeuwige potentie?
Ik kon me niet voorstellen dat deze ideeën bijdragen tot het consumeren er van, er moest meer zijn.
Na het geforceerd consumeren van meerdere dozijnen oesters gelukkig vaak al in een beschonken staat, was ik nog steeds niet overtuigd.
Om toch mee te kunnen praten met de mannen begon ik met oesters te experimenteren en kwam uiteindelijk op volgend recept:

Of je vindt ze het lekkerste geschenk wat de god Neptunus ooit ons heeft gegeven, of je vindt ze de afschuwelijkste schelpjes gevuld met zout snot en krijgt het met geen mogelijkheid door je strot….Geliefd en vergruisd zo kun je de oester wel noemen.Ik ga proberen om met onderstaand recept iedereen aan de oesters te krijgen….
Zolang de mens op aarde rondloopt heb je al oesters. Mooie platte, verschillende groottes of hele ruige die lijken op de toppen van de Himalaya.
In Nederland kweken we 2 soorten (sinds 1870) de platte met een gewichtsaanduiding in nullen van 2 t/m 6 lux.
En de grillige Zeeuwse oester of ook wel Creuse genoemd. De Creuse met zijn groeiperiode van 2 tot 3 jaar is iets goedkoper terwijl de oplopend dure platte oester een groeiperiode heeft van 5 tot 6 jaar.
Nu kun je natuurlijk een boek schrijven over de geschiedenis en de biologie van de oesters maar in dit stukje wilde ik het ook over het consumeren hebben.
De meest voorkomende manier van serveren is per half dozijn (6) op crushed ijs au naturel met een beetje peper en een citroentje..of met een beetje rode wijn azijn met daarin wat fijn gesneden sjalotten, ook vragen veel Amerikanen naar tabasco en zelfs worchestershiresaus.
Wel moet ik erbij vertellen dat bovenstaande serveer methoden niet bijdragen tot een eerste prettige kennismaking met de oester.
Ik zelf wist niet wat ik met deze mond vol zeewater aanmoest, de eerste keer dat ik ze proefde. Toch hield ik me groot en dus met wat ferme kauwbewegingen slikte ik dit vochtige genot richting de oven van mijn maag (al kokhalzend).
Wat vonden die vooral ouderen toch zo waanzinnig lekker aan dit afschuwelijke gerecht uit de zee? Was het de seksuele vergelijking (voor de mannen dan), stoerdoenerij of de belofte op eeuwige potentie?
Ik kon me niet voorstellen dat deze ideeën bijdragen tot het consumeren er van, er moest meer zijn.
Na het geforceerd consumeren van meerdere dozijnen oesters gelukkig vaak al in een beschonken staat, was ik nog steeds niet overtuigd.
Om toch mee te kunnen praten met de mannen begon ik met oesters te experimenteren en kwam uiteindelijk op volgend recept:

Klik hier om het hele recept lezen.

Deel dit artikel
Back to top